Årskurs 1 · Jul

Vinter – Jul i årskurs 1

Tänk att vi hade julavslutning i fredags! Tiden går så fort. Men nu väntar ett välbehövligt jullov för både oss lärare och elever. Vi lärare ska arbeta en studiedag till på distans på måndag, men det känns själv som jag redan gått på lov. På min arbetsplats hade vi en intensiv sista period med att få klart bedömningsstöd och har därav inte hunnit uppdatera er vad vi gjort kring julen. Så i detta sista inlägg för året sammanfattar jag vad vi gjort i min årkurs 1, som inspiration till kommande ”jular”! Klicka på läs mer!

Nisse i klassrummet. Även i år har det flyttat in en nisse till vårt klassrum. Nissedörren är inköpt förra året på Rusta. Jag har hittat mycket nisse-material ifrån My Perfect Day. De har många saker till nissen, till exempel shoppingkassar, tavlor, popcornskålar och flyttlådor. Dessa är det bara att ladda ner helt gratis, skriva ut och limma. De har även väldigt bra arbetsmaterial som man kan använda i svenskan/matten vid jul.
Jag använde mig utav nissebrev från Cissi (Lärare Cissi) och Clara (Lust att lära). Även om (till frökens stora besvikelse 😦 ) ingen utav mina elever tror på att nissen finns på riktigt så har eleverna tyckt att det har varit spännande att veta vad nissen ska ge för brev nästa dag.

Julkalender. I min årskurs 1 har vi tittat på den gamla fantastiska julkalendern Mysteriet på Greveholm. Ett avsnitt varje dag på morgonen. Eleverna tyckte att den var mycket spännande trots att det är några ”läskiga” scener i den och såg framemot att se nästa avsnitt. Det är många av oss lärare som visar gamla julkalendrar för barnen under december, men vad är egentligen syftet? Det tycker jag att man ska fundera på. Varför visar vi den? För oss var syftet att skapa en gemensam mysig stund på morgonen att samlas kring och längta till, som inte krävde så mycket prestation från barnen själva. Det är hektiskt kring jul, barnen är trötta och behöver lite schemabrytande ibland. Vi samtalade om innehållet och skapade en gemenskap kring avsnitten. Det finns också många bra gamla kalendrar som tar upp lärorika ämnen. Till exempel:

  • Tusen år till julafton (2015). Denna tar oss genom historien från år 1015 – 2015. Där man får lära sig om dåtidens kläder, boende, försörjning, matbrist och rädslan för svält och krig.
  • Pelle Svanslös (1997) tar upp viktiga värdegrundsämnen.

Snäll-kalender. I klassrummet hade vi även en papperskalender från organisationen friends som vi öppnade varje morgon. Det var en bra kalender där man fick uppdrag och uppmanas till att göra snälla handlingar. Ett exempel på uppdrag var att eleverna fick tillverka en snällvägg tillsammans.

Jullekar. Vi har även lekt några utav de jul-lekar som jag tidigare berättat om i bloggen. Mina elever älskar pepparkakskull och det lektes flitigt på rasten. Det inlägget hittar ni här: 6 lekar med jultema.

Julpynt i klassrummet. Eleverna har fått göra sockerlyktor i glas. De var jätteenkla att göra men glittret och sockret hamnade självklart överallt (som det brukar göra 🙂 ). Jag blandade socker och glitter. De penslade först på lim på burken och hällde sedan sockerglitter på, sedan limmade de på paljetter. Dessa fick eleverna ha tända på sina bänkar varje morgon när vi kollade på julkalendern. Det skapade en mysig stämning i klassrummet. Om du vill se mer av vårt julpynt har jag lagt upp bilder och videos på min instagram Grundlärarstudenten. Gå in där och klicka sedan på min story som heter ”Jul”.

Julpyssel. Eleverna har fått göra dessa julkort med julljus på. Jag hade lagt ut uppgiften på Google Classroom och eleverna fick själva leta upp det inlägget och klicka på videon för att se hur de skulle göra. Just nu i ettan övar vi på sådana här enkla uppgifter på våra Ipads för att eleverna ska bli vana och lära sig hur man använder det.

Startuppgifter och extrauppgifter. Varje morgon när eleverna kom in i klassrummet fick de göra en uppgift från sin kalender som Emma (kunskap_glädje_trygghet) har gjort. Den finns att ladda ner på Emmas drive. Som tidigare nämnt använde vi oss också av uppgifterna från My Perfect Day, som finns länkat längre upp i inlägget.

Detta blev ett väldigt långt inlägg men jag hoppas att ni uppskattade det.

Jag önskar er lärare ett fantastiskt jullov! Njut och ta hand om er så hörs vi år 2021!

Gillade du detta inlägg? Då kanske du även vill läsa:
Rörelsepauser med jultema
Vinter – 6 lekar med jultema
Vinter – Tips på arbetsblad via lektion.se
Vinter – Tips på arbetsblad

Annons

En reaktion till “Vinter – Jul i årskurs 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s