Ordklasser · Svenska II, 15.0 hp

Substantiv – Vad är substantiv?

Substantiv_Vadär
Ordklassen substantiv kallas även för namnord. Substantiv är alla ord som är namn på saker, personer, platser, djur, växter, känslor, tillstånd och aktiviteter. Det finns både konkreta och abstrakta substantiv, samt egennamn. Exempel på konkreta (Som man kan ta på): Boll, pojke, hus. Exempel på abstrakta: oro, lycka, kärlek. Exempel på egennamn: Anna, Stockholm, Olle.
Ett tips! Om man är osäker på om ett ord är ett substantiv, så kan man oftast sätta en, ett eller flera framför ordet. Fungerar det? Ja, då är det ett substantiv. Ex. En stol, ett tak, flera glassar.
substantiv_exempelpå.png
Andra exempel på substantiv: Maria, flicka, spöke, penna, Uppsala, hund, armé, hus, familj, basketlag.

Singular och plural
Som vi tidigare pratat om kan man sätta en, ett eller flera framför ett substantiv. Man kan alltså skriva substantiv både som ental och flertal. Både som singular och plural.
substantiv_singularochplural.png
När ett substantiv går ifrån singular till plural, från ental till flertal, så ändras ändelsen. Exempel: en ko – flera kor. En boll – flera bollar.
Undantag! En del substantiv ändras inte när de går ifrån singular till plural, utan är fortfarande samma. Exempel på sådana substantiv: ett hus – flera hus. ett träd – flera träd. ett glas – flera glas.

Bestämd och obestämd form
Substantiv kan även skrivas i bestämd och obestämd form. De ord som vi hittills pratat om har stått i obestämd form, exempelvis: boll, ko, sko, hus, träd. Man använder bestämd form när man menar ett specifikt substantiv. Exempelvis, bollen, kon, skon, huset, trädet.
Om man exempelvis säger: ”Jag tar pennan.” Så menar man inte vilken penna som helst, utan just den pennan. Hade man istället sagt: ”Jag tar en penna.” Så kan det handla om vilken penna som helst.
Substantiv i plural kan också stå i obestämd och bestämd form.  Exempelvis på obestämd form: bollar, stenar, pennor, saxar. I bestämd form: bollarna, stenarna, pennorna, saxarna.

substantiv_bestämdochobestämd

För att få mer förståelse
Denna ramsan kan få en komma ihåg vad ett substantiv är:
Substantiv är namn på ting, såsom penna, boll och ring. 

Här är några filmer om substantiv:
Grammatikbolaget: Vad är substantiv?
Studi.se – Substantiv i singular och plural

TILL LÄRARE ladda ned (1):
Här finner du en lektionsplanering om substantiv.
Här finns en planering för ett temaarbete om ordklasser.

Annons

En reaktion till “Substantiv – Vad är substantiv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s