Förskoleklass · Lärande lek · Tema Trafik · Tema Vår · Tematiskt arbetssätt

Tema Vår: Trafik i förskoleklass

inlägg_tematrafik

Hej! I detta inlägg beskriver jag detaljerat temat trafik som vi hade under vårterminen i min förskoleklass. Eleverna uppskattade verkligen detta tema och ville absolut inte gå vidare till något nytt vilket är ett bra betyg :). Temat innehåller beskrivning till 7 lektioner kring temat trafik samt material för att genomföra dem. Temat kan med fördel användas i högre årskurser eller i förskolan genom att lägga till eller ta bort lektioner. Klicka på läs mer för att ta dig vidare! 

Lektion 1 Introduktion och förkunskaper
Under första lektionen introducerades temat genom att jag visade en bild på en bilväg. På bilden fanns en bil, en väg, en avfart och olika skyltar. Vi pratade om vad vi såg på bilden. Vad eleverna trodde att skyltarna betydde och de fick gissa vilket det nya temat skulle bli.  Sedan tog jag fram en powerpoint med 4 olika skyltar (länk nedan).  Där eleverna fick berätta om de visste var någon skylt betydde och sedan pratade vi om dem. På så sätt fick jag reda på elevernas förkunskaper och vad jag skulle utgå ifrån i temat. Vi gjorde även ett völ-schema för att göra eleverna delaktiga i lärandet.
trafikmärkenJag äger inte rättigheter till bilderna på trafikskyltarna. Så därför lägger jag ut materialet gratis. Jag har tagit bilderna ifrån google.se. Här kan du ladda ner den.

Lektion 2 Reflexer och mörkerIMG_9312
Vi inledde denna lektion genom att titta på filmen: Gatsmart – Mörker och reflexer på URplay. Sedan pratade vi om vart på kläderna det kan vara viktigt att ha reflexer, för att de ska synas bäst. Inför denna lektion hade jag ritat en gubbe med blyertspenna på ett svart papper. Jag visade gubben för eleverna och frågade dem om de såg gubben bra, vilket de inte gjorde. De gav förslaget att gubben måste ha reflexer på sig för att synas. Varpå jag klistrar på folie på olika ställen på gubbens kläder. ”Ser ni den bättre nu?” Hela klassen instämde. Därefter fick eleverna göra egna ”reflexgubbar”. De fick varsitt svart papper som de ritade sin gubbe på med blyerts. Några gav gubbens kläder färg. Sedan klistrade de på folie. Funkar även med annat reflekterande papper, men vi hade inget tillgängligt. Det blev riktigt fina gubbar!

IMG_9105Lektion 3. Trafikbingo. Under moment 3 inledde vi lektionen med att ta fram ett trafikbingo och pratade om vilka trafikskyltar som var med och vad de betydde. Vi gick sedan ut i trafiken och eleverna fick kryssa för de skyltar de såg. När de hittade en skylt berättade barnen för varandra vad den betydde. Eleverna fick också räkna bilar utefter färg. Vi använde oss utav ett trafikbingo ifrån lektion.se som Helena Ahlberg har gjort.
När vi kom till klassrummet igen fick eleverna sitta i grupper om 4 och jämföra vilka skyltar de hittade. Några som blev färdiga fort och är kunskapsmässigt starka fick räkna ut hur många bilar som de såg tillsammans.

Lektion 4. Trafikskyltar. Under lektion 4 fick eleverna välja ut en trafikskylt som de skulle färglägga och klippa ut. Dessa laminerade vi sedan, för att de ska hålla för att leka med. Eleverna fick även måla stolpen som skylten skulle sitta på. Vi hade förberett genom att limma ihop mjölkkorkar och glasspinnar med limpistol. Eleverna fick måla dessa svarta. Sedan limmade vi på den laminerade skylten på den målade glasspinnen. Dessa blev jättefina och eleverna blev så stolta.

2FADBBC6-442E-4230-8F38-72105983B80A

IMG_9309

Lektion 5. Trafikskyltarnas betydelse. Under den 5 lektionen gjorde vi ett pyssel med trafikskyltarna. Eleverna fick välja ifrån 4 olika trafikskyltar. De fick sedan använda silkespapper för att färglägga trafikskyltarna. Därefter skrev de efter sin egen förmåga vad skyltarna innebar.

IMG_9189

Lektion 6. Mini-stad. Under lektion 6 började vi skapa vår mini-stad. Eleverna fick lite större toarullar att måla till hus.

Detta gjorde de i par. Jag tejpade med vägtejp på golvet som fick bli grunden till vår ministad. Vägtejpen hittade jag på TGR.

IMG_9283

Eleverna kom med många idéer och skapade bland annat en fotbollsplan, buskar, blommor och tågräls. Sedan fick de måla på kartongbitar som skulle bli lägenhetshus. Dessa satte jag upp på väggen med kludd. I slutet satte vi dit elevernas skyltar där de passade och eleverna fick leka med staden.
På följande bilder ser man även ett hav som vi gjorde i vårt förra tema med tema vatten. Eleverna skapade då fiskar som vi satte fast i havet.

IMG_9187

Lektion 7. Trafiksallad. Under sista lektionen lekte vi den klassiska leken fruktsallad. Men vi bytte ut frukterna mot 4 trafikskyltar istället. På detta sätt fick eleverna säga namnen på skyltarna och befästa kunskaperna. Detta tyckte eleverna var jätteroligt! Eleverna fick därefter leka lite mer i vår mini-stad.

Som sagt var detta ett väldigt lyckat tema som eleverna uppskattade mycket och jag skulle gärna göra om det! Hoppas ni fått lite inspiration till ert eget tema.

Gillade du detta inlägg? 
Kanske är du även intresserad utav:
Istället för handuppräckning – Låt slumpen avgöra
Minitema – Hygien
Hälsningar vid klassrumsdörren

Annons

En reaktion till “Tema Vår: Trafik i förskoleklass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s