Lärare-vardag

Hälsningar vid klassrumsdörr – skyltar anpassade för avstånd

inlägg_hälsningar_vid_klassrumsdörr

Hej! Hoppas att ni har det bra i dessa rådande tider. I detta inlägg kommer jag beskriva hur situationen påverkat skolan utifrån mitt eget perspektiv. Ni kommer även få ta del av de hälsningsskyltar som jag bytt ut till.

När denna pandemi började blev allting plötsligt upp och ner i skolvärlden. När beslutet kom om att alla som hade några förkylningssymptom skulle stanna hemma blev allting plötsligt så verkligt. Hos oss fick vi skicka hem alla barn förutom 5 stycken. Till och med jag fick genast gå hem. Det var verkligen en annorlunda situation.

Nu känns mer allting som vanligt hos oss. Jag har full klass och vi gör lektioner som vanligt. Bara betydligt mer utomhus-lektioner och givetvis att hålla avstånd.

Det här med att hålla avstånd när man jobbar i skola är otroligt svårare än vad man egentligen tänker. Inte minst när ett barn är väldigt väldigt ledsen. Men också för att uppmuntra och visa att man ser barnet. När barnen går i förskoleklass vill de till exempel ofta ha en kram och göra high five. Det jag har tänkt på mest är att barn när de pratar ställer sig väldigt nära, och förut när det inte var pandemi tänkte jag inte alls på det. Nu har jag infört ”en arm-avståndet”. Jag har också försökt att minimera de situationer där eleverna är nära både varandra och oss lärare. Vi har pratat om hur viktigt det är att hålla avstånd. Nu säger barnen själva ”håll avstånd” till varandra. Jag ska själv säga att jag inte tycker att det här är kul, inte barnen heller, men just nu är det nödvändigt.

När jag började tänka på att minimera de gånger då vi ofta håller ett nära avstånd tänkte jag direkt på hur jag hälsar på eleverna på morgonen. Eleverna kommer olika tid på morgonen, och när de kommer till skolan väntar de vi klassrumsdörren tills jag kommer. De får sedan trycka på en valfri knapp. Förut hade vi uppsatt: High five. Kram. Skaka hand. Vinka. Ögonkontakt. De flesta av mina elever väljer kram, skaka hand eller highfive.

Hur skulle jag göra detta när vi behöver hålla avstånd? Jag ville inte ta bort detta moment då både eleverna och jag själv uppskattar det. De upplever att de blir sedda när de kommer, att de själva får välja något som känns positivt för dem och de får chans att prata om saker som nyligen har hänt. Vi behövde genast nya skyltar. De tyckte eleverna också och kom på egna sätt att hälsa.

Ögonkontakt och vinka kunde vi ha kvar. Men skaka hand, krama och High five bytte vi ut till:

”Skaka ben”, valfritt danssteg och hälsa med armbågen.

Detta har faktiskt blivit en mycket positiv omställning. Det ser vansinnigt roligt ut när jag tillsammans med eleverna drar ett avancerat danssteg när vi hälsar eller skakar fötter. 😂

Du kan också använda mina hälsningar i ditt klassrum! Du får tillgång till dem här:

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Haelsningar-vid-klassrumsdoerr-5545965

Allasymboler_hälsningar

Annons

2 reaktioner till “Hälsningar vid klassrumsdörr – skyltar anpassade för avstånd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s