Hälften och dubbelt · Lektionsplanering Matematik

Hälften och dubbelt i klassrummet

matematik_hälftenodubbelt.pngI dagens inlägg delar jag med mig utav material berörande matematik och området hälften och dubbelt. Inlägget innehåller bland annat en kedje-lek som kan användas i helklass, i grupp eller enskilt, men även andra arbetssätt ifrån andra kreatörer. Klicka på läs mer för att få tillgång till materialet!

Kedja med dubbelt och hälften. Detta material är gjort utav Grundlärarstudenten och består av 16 kort med fram och baksida som tillsammans bildar en kedja. På varje kort står det ett svar och en fråga. T.ex.
Jag har 0. Vem har dubbelt så mycket som 6? 
Den eleven som har 12 som svar på sitt kort ska då svara med. Jag har 12. Och sedan fortsätta med sin fråga. Dessa kort går att använda i helklass, i grupp eller enskilt (då man kan lägga korten på bordet efter varandra).
Kedjan finner du här: Dubbelt och hälften-kedja.

Dataspel med hälften och dubbelt. Eleverna kan även få repetera dubbelt och hälften genom spel via elevspel.se. Eleven får då frågor som: Välj talet som är dubbelt så stort som 2. Eleven väljer sedan mellan 3 olika svarsalternativ.
Spelen finner du här: Elevspel Hälften och dubbelt.

dubbeltochhälftenSpelet hälften och dubbelt – vem kommer först?
Detta material är gjort utav Grundlärarstudenten och är ett spel för 2-4 spelare. Det går ut på att man ska slå tärningen och sedan dubbla eller halvera, för att öva på begreppen ”hälften” och ”dubbelt”. Den som kommer först till “mål” vinner.
Spelet finner du här: Hälften och dubbelt – vem kommer först?

Fia med knuff samt hälften och dubbelt. 

miniatyrbild_fiamedknuff
Bild ifrån Fredriqas material.

Detta material är skapat av Fredriqa Runfors. Materialet består av en spelplan där eleverna spelar det klassiska spelet Fia med knuff. På spelplanen kan man hamna på olika spelrutor som innebär att man i nästa kast antingen få gå hälften så många steg, eller dubbelt så många steg som tärningen visar. Genom det tränar eleverna på hälften och dubbelt.
Fredriqa Runsfors material hittar du här: Fia med knuff.

Dubbelt och hälften med UR Skola. ”Katten, musen, tiotusen” är en videoserie på UR Skola som berör matematik. I det avsnitt jag nu tipsar om berör dem området dubbelt och hälften. De tävlar och bakar bland annat pizza och pepparkakor för att förklara begreppen.
Avsnittet finner du här: Katten, musen, tiotusen – Dubbelt och hälften.

Ytterligare material om hälften och dubbelt går att finna här:
– Fler sätt att arbeta med hälften och dubbelt.
lii_autograf_logo

streckGillade du det här inlägget? Här är fler inlägg som du kanske är intresserad utav:
– Matematik: Lektionsplanering Problemlösning
– Matematik-aktivitet: Hemligt tal
– Mätning – Lektionsplanering

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s