Årskurs 2 · Lektionsplanering Religion · Religionskunskap · VFU 3

Temauppstart: Religion: Vad är religion?

Lektion 1Vad är religion? 
religion_1
Under min praktik har jag fått i uppgift från universitetet att hålla i ett temaarbete. Mitt temaarbete kommer handla om religion, de tre abrahamitiska religionerna: Judendomen, Kristendomen och Islam. Syftet med temaarbetet är att eleverna ska få kunskap om vad religion är. Eleverna ska lära sig om de tre abrahamitiska religionerna. De ska lära sig om deras högtider, deras symboler och några utav deras berättelser.
Tanken är att elevernas arbeten ska bli till en varsin bok, en bok om religion. 
När vi startade upp arbetet var första lektionen en intro-lektion till arbetsområdet. Eleverna fick berätta sina förkunskaper, vi tittade på en film, diskuterade vad vi hade sett på filmen och gjorde ett pappersblad. Lektionen blev en bra introduktion till religion! Här nedanför kan du förstås läsa hela lektionsplaneringen.

Vad är religion?
Förberedelse: Pappersblad med överskriften ”Jag tror på:”
Syfte:
Ta reda på vad religion är
Mål: Få kännedom om vad religion är

Genomförande:
Lektionen börjar med att eleverna i helklass får frågan ”Vad är religion?”. Läraren leder diskussionen och kommer tillsammans fram till, med elevernas tankar, vad religion är. Eleverna får sedan se en film på sli, som heter ”Religionskunskap för barn”. Där får eleverna ytterligare kunskap om vad religion är, och om de tre abrahamitiska religionerna. Efteråt diskuteras filmens innehåll i helklass.  Vad såg vi i filmen? Vilka religioner pratade de om? Vad kommer ni ihåg om religionerna? Vilka symboler? Vilka samlingsplatser? Vilka heliga dagar?
Elevernas tankar samlas i en tankekarta.
Eleverna får sedan göra ett pappersblad, där de berättar om vad de tror på. Eleverna får sedan rita en bild till. 

22070299_10212247145550688_508310971_o
22017155_10212247145670691_595328058_o.jpg
22050390_10212247145710692_14270672_o.jpg

Annons

6 reaktioner till “Temauppstart: Religion: Vad är religion?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s