Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Svenska

7 olika sätt att redovisa böcker

7olikasättattredovisaenbok.png
När eleverna är klara med att ha läst en bok, ska man bara sätta tillbaka den i hyllan då? Självklart inte! Här är 7 olika sätt att redovisa en bok.

  1. Eleven redovisar framför klassen. Ett sätt att redovisa en bok är att låta eleven recensera den framför klassen. Läraren kan vara ett stöd för eleven genom att fråga frågor, eller så kan man ha en lista uppsatt med punkter att ta upp under recensionen. Klasskompisarna kan sedan göra en variant av 2 stjärnor och en önskan. Där de får säga saker som var bra med recensionen och fråga frågor eller önska något som de saknade. Viktigt att eleverna vet hur man ger konstruktiv feedback innan. 
  2. Skriv en bokrecension.  Ett bra sätt att redovisa en bok är att  låta eleven skriva en bokrecension. Man kan med fördel spara alla klassens bokrecensioner i en pärm. När en elev sedan behöver en ny bok, kan den titta i pärmen för att se vad kompisarna tyckte om den.

  3. Rita upp berättelsen i bilder. Ett annat sätt att redovisa en bok är att rita upp berättelsens handling i bilder. Man kan med fördel då använda sig utav en serievariant.  
  4. Jämföra boken med filmen. Ett sätt att redovisa en bok är att jämföra boken med filmen. Om boken har filmatiserats är det ett fantastiskt sätt att låta eleverna diskutera skillnader och likheter. Antingen med varandra eller genom en skrivuppgift. 
  5. Göra om bokens omslag baserat på en viktig händelse i boken. Eleverna får skapa ett nytt omslag av boken de läst genom att rita eller måla en viktig händelse i boken. 
  6. Gör boken som en serie. Liknande förra uppgiften ”Rita upp berättelsen i bilder” använder eleven sig utav en serie. Denna gång med både text och bild.
  7. Jämföra boken med en annan bok. Ett annat sätt att redovisa är att låta eleverna jämföra boken med en bok som de tidigare läst. Huvudfokuset är att titta på handling, personer, miljö och budskap.

Andras tips på hur man kan redovisa en bok:
50 olika sätt att redovisa en bok
20 olika sätt att redovisa en bok

Annons

2 reaktioner till “7 olika sätt att redovisa böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s