Lekar

Namnlekar att göra i en förskoleklass

namnlekar.png

Hejhallå! Såhär i början av läsåret kan det hända att både elever och lärare fått en ny klass som man ska lära känna. För att få ett bra klimat är det viktigt att alla kan klasskompisarnas namn. Här ger jag er tips på 8 olika namnlekar som går att göra i förskoleklass. Dessa lekar kan även göras i andra årskurser, men jag riktade mig till förskoleklass då det kan vara en utmaning att lära sig namn när en del inte lärt sig läsa ännu. För att läsa om lekarna, tryck på läs mer!

  1. Garnet. Till denna lek behövs ett garnnystan. Eleven får säga sitt namn, sedan ska man hålla i en bit utav garnet, medan man skickar över garnnystanet till en kompis i ringen. Är man en liten grupp kan man även försöka rulla ihop garnnystanet igen, genom att gå vägen baklänges.
  2. Jag är bra på. Till denna namnlek behövs ett föremål att skicka runt. Exempel på föremål kan vara: En boll, en pinne, ett gosedjur, en mikrofon. En elev börjar och säger sitt namn, och något som man själv tycker att man är bra på. Sedan skickar man över föremålet till en annan kompis i ringen. Kompisen säger då föregående elevs namn och sedan sitt eget och något man själv är bra på. I denna lek är det viktigt att man lyssnar då man aldrig vet när man ska få föremålet.
  3. Namn och personlig rörelse. Denna namnlek brukar vara mycket uppskattad. Man går ringen runt. Eleven ska säga sitt namn samtidigt som hen gör en rörelse. Alla andra i ringen gör därefter samma rörelse och säger: ”Hej *elevens namn*. I denna lek är det bra om man i början säger till eleverna att om man inte kommer på en rörelse, eller inte vågar, kan man bara vinka.
  4. Samma bokstav. Denna lek fungerar olika bra beroende på hur mycket kunskaper eleverna har om bokstäverna. Eleven får säga sitt namn och sedan något som börjar på samma bokstav som sitt namn. Till exempel Nathalie Nallebjörn.
  5. Jag gillar. Man går ringen runt och säger först sitt namn och sedan något man gillar. Det kan vara en sak eller något man gör. Viktigt att påpeka att man inte får säga en kompis. Och ge eleverna en stunds betänketid innan leken startar så eleven vet vad den ska säga.
  6. Ballongen i luften. För denna lek krävs det en ballong. Alla står i ring och någon börjar med att gå in i ringen och kasta upp ballongen i luften. Sedan säger man någons annans namn. Denna ska då in i mitten och röra ballongen innan den hinner falla till marken, och säga någon annan kompis namn.
  7. Den liggande namnleken. Alla sitter i ring och lägger sig sedan ner med fötterna inåt. En person börjar med att sätta sig upp och säga: Hej jag heter Lii. Då sätter sig alla upp och säger: Hej Lii. Sedan lägger sig ner. Då är det nästa persons tur att sätta sig upp.
  8. Intervjuaren. Man delar in alla elever två och två. De får sedan intervjua varandra och ge gärna eleverna ett antal saker att ta reda på. Exempelvis vart man bor, hur gammal man är, hur många syskon man har. Sedan får man berätta om sin kompis för gruppen. Denna lek kan vara bra och underlätta för de elever som tycker att det är jobbigt att prata om sig själva framför en grupp.

Har du tips på någon annan bra namnlek att göra i en förskoleklass?

lii_autograf_logo

Kanske gillar du även:
– 3 namnlekar att göra i en klass
– Springlekar för alla åldrar
– 4 samarbetslekar att leka i klassrummet

Annons

2 reaktioner till “Namnlekar att göra i en förskoleklass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s