Årskurs 2 · Lektionsplanering Svenska · Ordklasser · VFU 3

Temaarbete ordklasser: Beskriva med adjektiv

Lektion 3ADJEKTIV – Årskurs 2
temaarbeteordklasser_beskrivamedadjektiv

Under vårt tredje lektionstillfälle för temaarbetet ordklasser fortsatte vi att arbeta med adjektiv. Första lektionen om adjektiv kan du läsa om här! Vi märkte under första lektionen att eleverna fått en förståelse för begreppet, men var osäkra på om en del ord var adjektiv eller inte. Till exempel i meningen: ” Draken flyger”, skulle en del elever markerat ”flyger” som ett adjektiv, med argumentet att det beskriver draken. Vi valde därför att göra en uppgift där eleverna får beskriva olika sagoväsen, med bara adjektiv. Den här lektionen hjälpte eleverna att få en bättre förståelse för begreppet.
Hela lektionsplaneringen ser du nedanför, och arbetsbladet går att ladda ner här. 

Denna lektion är en förbättrad variant av en tidigare lektion som jag beskrivit i bloggen. Den hittar ni här: VFU 2 Lektionsplanering Adjektiv

Beskriva med adjektiv
Förberedelse: Bild på häxa, arbetsblad. 
Syfte: Få kunskap om vad adjektiv är

Genomförande: 
Lektionen inleds med att eleverna får berätta vad vi gjorde under förra lektionen, för att få en återkoppling. Vi läser även upp några elevers olika sagor, för att eleverna ska få en förståelse över att adjektiv kan förändra en hel historia. Målet ”Öva på adjektiv” sätts upp på tavlan och berättas för eleverna. Eleverna får sedan se en bild på en häxa, och elevernas uppgift är att beskriva henne med adjektiv. Läraren skriver upp alla förslag på tavlan. Eleverna får sedan ett arbetsblad där de ska göra samma sak, beskriva figurer med hjälp av adjektiv. En återsamling görs i slutet av lektionen där elevernas olika exempel på adjektiv tas upp.

Annons

En reaktion till “Temaarbete ordklasser: Beskriva med adjektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s