Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Religion · VFU 3

Temaarbete: Religion: Jämförelselektion

Lektion 8 –  Kristendom, Judendom och Islam.
Här kan du läsa: om temaarbetet och lektion 1, lektion 2, lektion 3, lektion 4, lektion 5, lektion 6, lektion 7.
jämförelselektion_inlägg
Eftersom att eleverna nu fått arbeta 2 lektioner var med de tre abrahamitiska religionerna, och fått kunskap om berättelser inom de tre religionerna är det nu dax att avsluta arbetet med religion. För att både vi lärare och eleverna själva skulle få reda på vad de nu kan valde vi att ha en jämförelselektion sist, där vi jämförde de tre religionerna. Vilka likheter? Och vilka olikheter finns det? Tryck på läs mer för att komma till lektionsplaneringen! 

Jämförelselektion
Mål: Se likheter och olikheter mellan de tre religionerna.
Förmågor: analysera kristendomen, andra religioner.
jämförelselektion_arbetsblad
Förberedelse: Kort med text och bild till de olika religionerna (alternativt skriv på tavlan). Arbetsbladet ”Jämföra religionerna”, som du hittar här! 

Genomförande: Lektionen inleds med att eleverna får berätta vilka tre religioner vi har fått arbeta med. Läraren skriver därefter upp dem på tavlan. Läraren låter sedan eleverna berätta vad de kan om de tre religionerna. Under tiden skriver läraren/sätter upp bilder på tavlan av det som eleverna berättar. På så sätt skapas en tabell över likheter och olikheter mellan religionerna. Eleverna får då påpeka vilka likheter och olikheter det finns mellan dem. Eleverna får sedan arbeta enskilt med arbetsbladet, där de själva får skriva om olikheterna och likheterna. Arbetsbladet sätts sedan in i deras religionshäften.

Resultat
Det här var en uppskattad lektion där eleverna fick mycket talutrymme. Varje elev fick även vara delaktiga och de skapade gemensamt en översikt på tavlan och diskuterade med varandra. Bilderna hjälpte även eleverna att minnas.

I nästa inlägg kommer en sammanfattning av temaarbetet där ni får tillgång till en pedagogisk planering!

Annons

En reaktion till “Temaarbete: Religion: Jämförelselektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s