Lekar

Springlekar för alla åldrar

roliga_springlekar

Hej! Vad kul att äntligen, äntligen vara tillbaka!
Grundlärarstudenten har haft ett uppehåll under sommaren och har fått en sen start på grund av att jag, Lii har fått en ny anställning som klasslärare på en skola i Göteborg. Bloggen kommer att börja uppdateras från och med nu igen med massa spännande, aktuella lektionsplaneringar och idéer som ni kan använda i er undervisning. Vi börjar med ett inlägg där jag presenterar olika springlekar, en del kanske ni hört förut, och en del är helt nya. Perfekt att använda såhär under skolstart när eleverna har lite extra pirr och spring i benen. Under tisdagen kommer det även ett nytt inlägg om hur man kan arbeta med hälften och dubbelt.
Hoppas ni är taggade inför ett nytt läsår, för nu kör vi igång!

Alla mina barn kom hem
En utses till varg och står på mitten av springplanen, vargens uppgift är att ta barnen som står på ena sidan av rummet. Barnens uppgift är att ta sig från ena sidan till den andra. En annan utses till mamma och står på motsatt sida av springplanen. Mamman kan inte bli tagen utav vargen och kan hjälpa till genom att springa och hämta barnen när de springer över planen. Den mamman lyckas ta kan vargen inte ta.

Leken börjar genom en konversation mellan mamman och barnen:
Mamma: Alla mina barn, kom hem
Barn: Vi törs inte
Mamma: Vem är ni rädda för?
Barnen: För vargen.
Mamma: Kom ändå!

Barnen försöker då springa över planen till mamman utan att bli tagna utav vargen. Detta repeteras till det bara är en person kvar. Den som först blir tagen utav vargen, blir varg när leken börjar om igen.

Tre är trängsel
En utses till tagare och en annan för den som blir jagad. Alla andra som är med i leken står parvis i en stor ring. Man jagar utanför ringen. Den som blir jagad kan ställa sig framför ett par, som då blir först i ett led på tre. Det innebär att den som står längst bak genast måste rusa iväg – och blir då den som blir jagad. Om den som blir jagad blir tagen byter man roller, den jagade blir tagare och tvärtom. En regel som går att lägga till, för att förhindra att man får jaga för länge är att någon ropar ”byt” och då byts rollerna.

Sista paret ut
För denna lek måste man vara ett udda antal och minst 7 deltagare. En utses till jagare. Resten av barnen parar ihop sig två och två. Dessa par ställer sig hand i hand på led efter varandra. Jagaren ställer sig längst fram med ryggen mot ledet. Leken börjar när jagaren ropar ”Sista paret ut!”. Paret som står längst bak ska då släppa sina händer och springa fram till början av ledet utan att bli tagna utav jagaren. Om de klarar sig ställer de sig längst fram och fattar händer. Om någon blir tagen blir den personen den nya jagaren. Den gamla jagaren bildar par med den som klarade sig. Denna lek har inget naturligt avslut, så den avslutas när man vill.

Vem är rädd för fröken?
Läraren står på mitten av springplanen och barnen står på ena sidan. Barnens uppgift blir att springa över planen utan att bli tagna av fröken. Leken börjar med att läraren säger: Vem är rädd för fröken? Varpå eleverna svarar: inte jag! och börja springa över planen. Blir man tagen får man vara frökens hjälpreda och hjälpa till att ta de andra. Detta fortsätter tills det bara är en kvar.

Under hökens vingar kom
En utses till hök och ställer sig i mitten av springplanen.
Leken börjar med att höken säger: Under hökens vingar, kom!”
De andra frågar: ”Vilken färg?”
Höken svarar då med en färg, till exempel rosa. Och alla som har rosa på sig, får lugnt gå över till andra sidan. De som inte har rosa på sig måste försöka ta sig förbi höken och till andra sidan. De som blir tagna av höken får hjälpa till att fånga de andra. Leken är slut när det bara är en person kvar.

Katt och råtta
En råtta (den som blir jagad) och en katt (tagare) utses. Resten av barnen håller varandra i händerna och bildar en ring, deras uppgift är att rädda råttan ifrån katten. Varje armpar är en port som antingen kan vara öppen eller stängd beroende på om paret håller upp händerna (öppen) eller ner (stängd). Är en port stängd kan man inte komma in eller ut, man måste leta efter en öppen port.  När man börjar leken är katten inuti ringen och råttan utanför. Leken slutar när katten tagit råttan och så utser man en ny katt och en ny råtta.

I nästa lek-inlägg kommer jag att skriva om olika varianter av kull, missa inte det! Prenumerera på bloggen och få notis när det kommer ett nytt inlägg.

Annons

2 reaktioner till “Springlekar för alla åldrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s