Årskurs 2 · Lektionsplanering Svenska

Temaarbete ordklasser: Substantiv – Vad är det?

Lektion 4 – SUBSTANTIV – Årskurs 2
Läs också: Sortera ord (Lektion 1). Utan adjektiv (Lektion 2). Beskriva med adjektiv (Lektion 3).
temaarbeteordklasser_vadärsubstantiv.png
Under vårt fjärde lektionstillfälle valde vi att fortsätta med substantiv. Då eleverna redan fått arbeta med adjektiv, så kunde de nu beskriva substantiven. Det här var en väldigt rolig lektion då eleverna snabbt förstod vad substantiv var, och kunde vid slutet av lektionen ge ett förslag på ett substantiv. Lektionsplaneringen finner ni nedan, som vanligt! ladda ned (1).png

Vad är substantiv?
Lektionen inleds med en återreflektion. Vad arbetade vi med förra lektionen? Vad hette ordklassen? Vad är adjektiv för något? Eleverna får sedan veta att vi ska börja med en ny ordklass som heter ”substantiv”. Eleverna får berätta om de redan vet vad substantiv är, eller om de kan ge en chansning. Läraren kan här hjälpa och leda eleverna till vad substantiv är, genom att skriva upp en mening på tavlan ex. En liten boll. Genom att påminna eleverna om att vi vet en ordklass i meningen (adjektiv -> liten) och att det finns ett substantiv i meningen, kan eleverna få gissa och komma på en egen definition av ordklassen substantiv. Definitionen av substantiv skrivs upp på tavlan. (Substantiv är namn på saker, platser och personer). Läraren förtydligar sedan att målet för lektionen är att vi ska öva på substantiv.  Vi lärare, valde här att fråga varandra först, om vi kunde säga något substantiv, nu när vi visste definitionen. Det här hjälpte eleverna med att komma igång att säga egna substantiv, när vi då frågade om de kunde säga något substantiv. Elevernas förslag skrivs upp på tavlan, och eleverna får se sambandet mellan att man kan skriva en, ett & flera framför substantiv. Vi diskuterar även att man kan skriva substantiv i ”bestämd form”. (Ex. bollen, skon). Eleverna får sedan arbeta med ett arbetsblad om substantiv.
I slutet av lektionen kontrollerar vi lärandet genom att elever får säga varsitt substantiv. Genom deras arbetsblad kan vi även kontrollera att eleverna förstått.

22251475_10212303166111167_955909479_o
22236200_10212303166151168_1147450802_n.jpg

Glöm inte att följa grundlärarstudentens instagram och facebook!

 

 

Annons

En reaktion till “Temaarbete ordklasser: Substantiv – Vad är det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s