Lekar

4 samarbetslekar att leka i klassrummet

4samarbetslekar.png

  1. Stolormen – Hela laget ska stå på stolar, man ska ha en stol mindre än personer man är i laget. Uppgiften är sedan att flytta stolarna genoma att samarbeta. Laget ska ta sig runt en kon och sedan tillbaka. Man får flytta stolarna på vilket sätt man vill, men reglerna är att hela laget ska runt konen och tillbaka, man måste alltid stå på stolarna, men man får givetvis stå flera på en stol.  För att göra det leken svårare kan man ta bort antal stolar. Kan även göras till en tävling mellan lag.
  2.  Mattan – Den här leken är en otroligt bra samarbetsövning. Till den behöver man en stor matta. Alla ställer sig på mattan. Uppgiften är sedan att vända mattan, utan att någon person ska nudda golvet, så alla måste alltid stå på mattan, och alla kroppsdelar måste vara innanför. För att göra leken svårare kan man göra leken utan att prata.
  3. Uppfinnaren – Det här är en mycket uppskattad lek. Uppfinnaren lekte jag första gången under ett konfirmationsläger och alla älskade den. I leken behövs en nyhetsreporter, en uppfinnare och en som agerar uppfinnarens händer och armar. Resten av klassen får agera observatörer.  Leken börjar med att uppfinnaren går ut ur rummet. ”Armarna” och nyhetsreportern bestämmer tillsammans vad uppfinnaren har uppfunnit för något. (En annan variant är att armarna och nyhetsreportern går ut, så publiken inte vet vad uppfinnaren uppfunnit). När uppfinnaren kommit tillbaka, ställer hen sig med armarna bakom ryggen. Personen som spelar ”armarna”, ställer sig bakom uppfinnaren och tar sina armar framför personen, så att det ser ut som uppfinnarens armar. (det här blir roligare om man har ett lakan, med hål i, då det mer ser ut som uppfinnarens riktiga armar då). Leken börjar sedan med att nyhetsreporten ställer frågor om uppfinnarens uppfinning. ”Armarna” ska då visa med händerna svaret, och uppfinnaren svarar genom att titta på vad armarna gestikulerar. Uppfinnaren ska sedan, med hjälp av armarna och nyhetsreportens frågor lista ut vad hen har uppfunnit. Mycket uppskattad lek!
  4. Knuten – Det finns fler namn för denna leken, såsom knopen. Det börjar med att man står i ring. Alla sluter sina ögon och går in mot mitten för att hitta två händer att hålla i. När alla hittat två händer att hålla i, så öppnar man ögonen. Uppgiften är sedan att reda ut knuten som har blivit, genom att samarbeta. Man får inte släppa händerna någon gång under lekens gång!

 

Annons

En reaktion till “4 samarbetslekar att leka i klassrummet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s