Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Naturkunskap · Naturvetenskap och teknik, 15.0 hp

Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 5

Inlägg 1 Inlägg 2 Inlägg 3 Inlägg 4 naturruta
Här kommer mitt femte inlägg om min Naturruta. Nu har det hunnit bli kallare vid mina naturrutor och det är intressant att se hur de har påverkats av den sjunkande temperaturen!

Naturruta 1.  En snabb genomgång om hur naturrutan såg ut sist jag var där:
Under 4 besöket vid min naturruta såg man att den fått mer vatten än förra besöket. Gräset hade gått från en solblek-gul-färg till en grön. En del av marken var fortfarande kal. Syrenbusken som vid förra besöket hade blommat över hade kvar sina gröna blad.

23599895_10212590395331718_2093463242_o

Under besök 5: När jag besökte min ruta för femte gången såg man tydligt att marken hade frusit. Marken var fylld med löv som ramlat ifrån närliggande träd och den var hård när man gick på den. Nu hade marken blivit ännu mer kal än förut, och det lilla gräset som fanns kvar var frusit och en blandning mellan grönt och gult. Solen syns inte till vid min naturruta, och det är bara under några få timmar om dagen som rutan får sol.
Trädet i min naturruta har tappat alla sina blad och står nu kal. Men däremot är syrénbuskens blad kvar. Bladen har nu skrumpnat ihop lite och fått en brun ton i kanterna.
I min naturruta hittar jag även en liten blomma vid trädets stam. Jag tror att det är en smörblomma. Det kan även vara en parksmörblomma. (källa).

 

Naturruta 2. En snabb genomgång om hur naturrutan såg ut sist jag var där: Naturrutan har fått mer regn, trots det är marken torr. Gräset har gått från solblekt till orange.  Trädet i rutan hade förut massa växter kring stammen men är nu kal. Mitt träd har nu för första gången ändrat färg på sina blad. Nyponbusken har bara sina blad kvar. Marken och trädet har fortfarande kottar och barr.

23583895_10212590390771604_69356940_o.jpg

Under besök 5: Vid mitt femte besök har vidliggande gräs frusit till is. Det långväxande gräset är också stelt, men inte lika mycket. Det är soligt under mitt besök och man kan se skillnader med naturruta 1. Den här naturrutan får tillgång till betydligt mer sol och är därför inte lika frusen.
Nu har det ena trädet i min naturruta tappat alla sina blad! Men några tappra stackare hänger ännu kvar. Nedertill, vid stammen är det fortfarande kalt. Däremot har jag upptäckt en myrstack intill ett utav träden som jag inte sett förut.
Nyponbusken syns nu inte till. Och marken vid det andra trädet är fylld av kottar och barr.

Nästa inlägg blir det avslutande inlägget där jag beskriver naturrutornas utveckling!

Annons

2 reaktioner till “Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s