Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Svenska · VFU 3

Svenska: Skriva berättelser: Med hinderschema

svenska_hinderschema.png

Hinderschema © Veronica Grönte och Studentlitteratur 2002
Länk till kopieringsunderlaget: ”Hinderschema”

Här kan du läsa om vår tidigare lektion där eleverna fått arbeta med karaktärsschema. Under den lektionen fick eleverna använda sig av ett arbetsblad som heter ”Karaktärsschema om djur”, och vi skrev gemensamt om ett djur. Under kommande lektion fick eleverna samma arbetsblad att arbeta enskilt med, och skriva om ett eget djur.

För att fortsätta vårt arbete mot att sedan kunna skriva berättelser kommer vi att under den här lektionen börja arbeta med ett hinderschema. Hinderschemat är skapat utav Veronica Grönte och hämtat från skrivhandledningen Pennvässaren som går att hitta via denna länk.
Länk till kopieringsunderlaget: ”Hinderschema”

Klicka på läs mer för att komma till lektionsplaneringen! 

Skriva berättelser med hinderschema
Mål: Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
Förberedelse: 
Projicera arbetsbladet ”Hinderschema”. Gör så att du kan skriva i de olika rutorna.

Genomförande: För att knyta an till föregående lektion inleds lektionen med att läraren frågar eleverna om de vet vad en berättelse och en karaktär är för något. Eleverna får då berätta vad de kommer ihåg.  Under lektionen gör sedan eleverna gemensamt hinderschemat på tavlan. Läraren förklarar vad stegen i hinderschemat innebär: start, hinder, lösning och mål. Läraren agerar som i den andra lektionen, även här sekreterare och skriver det eleverna säger. Hinderschemat ska knyta an till det vi skrev under föregående lektion, om ekorren, så eleverna skriver en berättelse om en ekorre med hjälp av hinderschemat.
Om tid ges skrivs även en berättelse utifrån hinderschemats olika delar. Detta görs gemensamt och eleverna får formulera meningarna medan läraren skriver i ett dokument som projiceras på tavlan.

Här är även en film om Veronica Gröntes material:

Du kan läsa mer om Veronica Gröntes skrivmetodik, MaketeMetoden, här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s