Arbetsmetoder · Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3

Läxgenomgång på ett roligare sätt

läxgenomgång på ett roligare sätt.png
Det finns vissa lektioner som är roligare än andra. Men någongting som oftast är nödvändig och – tyvärr – oftast enformig är läxgenomgången. Personligen tyckte jag till en början av min VFU att läxgenomgången var den tråkigaste lektionen att undervisa, men efter att jag gjorde små ändringar och inslag, blev lektionen roligare och mer uppskattad av eleverna. Tryck på läs mer för att få tips!

1. Dela upp klassen i grupper – När ni läser läxan högt gemensamt i klassrummet. Dela in eleverna i grupper. Kanske halva klassen läser en mening, och halva klassen en annan mening. Det här är speciellt uppskattat om det är en dialog! Man kan även dela in eleverna via färg. ex. ”Alla ni som har något rött på sig läser första meningen.”

2. Gör olika röster – När läraren läser högt för eleverna, läs texten med inlevelse! Ge de olika karaktärerna olika röster. Det här kan ni även göra när ni läser i helklass, eller när eleverna läser två och två.

3. Läs med tempoväxlingar – När läraren läser högt för eleverna (inte första gången, utan kanske andra eller tredje gången) kan läraren ändra tempo i texten. Läsa texten snabbare eller extremt långsamt. Det här kan eleverna få försöka med själva också!

4. Fokusera på bilderna först – När ni ska läsa en läxa, projicera bara bilderna först och låt eleverna berätta vad som finns på bilderna och vad de tror att berättelsen kommer att handla om.

5. Läs i olika tonlägen – Ni kan även läsa texten i olika tonlägen. Ex. ”Pyttepyttelågt” eller starkt.

Dagens fråga: Hur brukar ni gå igenom läsläxan?

Annons

2 reaktioner till “Läxgenomgång på ett roligare sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s