Arbetsmetoder · Årskurs 2 · Årskurs 3

Fyra annorlunda sätt att redovisa skrivuppgifter

redovisaenskrivuppgiftEfter man har gjort en skrivövning (såsom skrivläxa, dagbok eller liknande) är det ofta väldigt många av eleverna som vill redovisa sina skrivuppgifter,  så i dagens inlägg beskriver jag fyra annorlunda sätt att redovisa en skrivuppgift. Redovisningssätten är både tagna ifrån praktik och egna erfarenheter. Klicka på läs mer!

  1. Mingel – Något som mina ”VFU-elever” gillar är att presentera läxan med varianten att göra ett stort mingel i klassrummet. Alla elever lägger sin skrivuppgift på bänken och sedan får alla elever gå runt och läsa varandras texter. Ett bra sätt att få alla elever att synas, utan att de själva behöver stå inför klassen.

  2. Popcorn – Detta är en variant som jag själv fick göra i högstadiet, och som jag som elev tyckte var väldigt bra. Min lärare kallade metoden popcorn och det gick ut på att när man kände sig redo att redovisa, så får man gå upp och läsa sin skrivuppgift framför klassen. Då hade man som min lärare sa: ”Poppat färdigt”.
  3. Två stjärnor och en önskan – Det finns flera namn på den här, ex ”två  stjärnor och en glödlampa” eller ”two stars and a wish”. Det är en enklare modell för feedback i klassrummet. Eleven får först två stjärnor av klassen, två bra saker med redovisningen, sedan får eleven en önskan,  något som kan utvecklas.
  4. Gruppredovisning – Eleverna blir indelade i grupper. I grupperna får man sedan läsa upp det man skrivit. Här kan två stjärnor och en önskan vara ett bra alternativ när man använder sig av kamratfeedback. Kräver att eleverna fått öva på att ge feedback innan.

Diskussionsfråga: Hur brukar ni redovisa skrivuppgifter i er klass?

 

Annons

2 reaktioner till “Fyra annorlunda sätt att redovisa skrivuppgifter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s