Jul · Lekar

Vinter – 6 lekar med jultema

vinter_jullekar
Hej på er!
Tisdagens inlägg har blivit framflyttad till idag måndag, då jag kände att ni mest kommer ha nytta utav det här inlägget nu, då barnen snart går på jullov. Efter mina två ”tips på vinter-arbetsblad” så kände jag att det var dax för ett julinlägg till.
Självklart var jag tvungen att göra ett inlägg om jullekar också, då jag själv tycker att det är så roligt att leka med klasserna jag har varit i. Det brukar också alltid vara uppskattat hos barnen. Nedan listar jag hela 6 jullekar att leka med klassen!
1. Pepparkakskull. Den första lek jag idag kommer att tipsa om heter Pepparkakskull och har varit mycket uppskattad när jag lekt dem i ”mina” klasser. Leken är som det låter, man leker kull, fast med en twist. Eleverna ställer sig två och två i en ring och håller armkrok med sin partner. Ett utav paren tas ut och delas upp, där en blir jagare och den andra blir jagad. Den som blir jagad ska, för att rädda sig själv, ställa sig i armkrok med ett par. Den som blev armkrokad med den jagade står kvar i armkrok, medan den andra personen i paret måste släppa sin armkrok och bli jagad.Om jagaren lyckas få fatt i den jagade blir det ombytta roller.

2. Tomtenissen säger. Den här leken går precis till som den populära leken ”Simon says” men har som alla lekar i den här inlägget, ett jultema! Leken går till såhär: Alla elever står upp vid sin bänk och läraren står längst fram i klassrummet. Läraren är i den här leken ledaren, och när eleverna kört leken ett tag kan ledaren bytas ut till en elev. Leken börjar när ledaren säger ”Tomtenissen säger.. Hoppa på ett ben!”. Eleverna ska då hoppa på ett ben. Ledaren ropar sedan ”Tomtenissen säger… Lägg er på golvet!”. Elevernas uppgift är då som sagt att följa det tomtenissen sagt, och ledaren kan ropa ut vilka konstigheter som helst som eleverna får följa. MEN! däremot om ledaren exempelvis ropar ut: ”Hoppa på stället!” utan att först säga ”Tomtenissen säger..” så ska man inte göra det som ledaren ropat, utan fortsätta med de som man gjorde innan. Såhär håller leken på tills ledaren säger ”Tomtenissen säger sätt er på era platser”.

3. Kokar gröten över? Alla elever utom en sitter på stolar i ring. Den som är över står i mitten och ska fråga någon som sitter ner ”Kokar gröten över?”. Personen som blir tillfrågad får då svara ja eller nej. Om personen svarar nej frågar man någon annan samma fråga. Om personen svarar ja, frågar den i mitten ”som vadå?”. Om personen som blir tillfrågad då svarar ”Som en häst” måste alla som sitter på stolarna byta platser genom att röra sig och låta som hästar. Den som blir utan stol får bli personen i mitten, och frågar då samma sak.

4. Pipande russin. En elev går ut ur klassrummet. 10 russin läggs sedan på en bricka och eleverna som är kvar i klassrummet väljer sedan ett utav russinen som ska pipa. Därefter får eleven komma in i klassrummet igen och den får plocka russin. När personen kommer i närheten av russinet piper de andra eleverna och när personen funnit russinet får personen behålla de russin hen plockat upp, sen är det en ny persons tur att gå ut.

5. Familjen Olsson firar jul. Det här var en utav mina favoritlekar som jag lekte när jag var med i en barngrupp i svenska kyrkan.  Inför leken behöver man sätta stolar i en klump med stolsryggarna mot varandra (likt ”hela havet stormar”, länk). När leken börjar kommer läraren berätta en berättelse om familjen Olsson. Innan leken börjar behöver därför eleverna få en varsin karaktär som finns i historien. Eleverna sätter sig ner på varsin stol. När läraren sedan läser berättelsen högt och eleverna hör sin karaktärs namn så ska man springa ett varv runt stolarna och sätta sig på sin egen stol igen . När man säger ”hela familjen” ska alla springa runt stolarna. Leken är slut när berättelsen är slut. Det finns många berättelser om familjen Olsson men en julberättelse har jag hittat via lektion.se. Berättelsen går att finna här.

6. Tomtesmyg. En elev står på ena sidan om klassrummet och ska vara tomten, och alla andra på andra sidan. Medan tomten sedan räknar rör sig alla framåt med tomtesteg emot tomten. När tomten vänder sig om måste alla stå stilla, om det är någon som rör sig när tomten vänder sig om får den gå tillbaka till start igen (som var på andra sidan klassrummet). Den utav personerna som kommer först fram till tomten och klappar honom på axeln får vara tomte nästa gång.

 

Dagens fråga: Vad ska ni göra i klassen de sista dagarna innan jullovet?

Annons

En reaktion till “Vinter – 6 lekar med jultema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s