Specialpedagogik 5.0 hp

Mentalisering och mentaliseringsförmåga

mentalisering
Under kursen specialpedagogik (5.0hp) har ett centralt begrepp varit mentalisering och även mentaliseringsförmåga. Det är viktigt att ha en god mentaliseringsförmåga som lärare, men vad innebär det? 


tjej_rötthår_långbyxor_strumpor_papper.png

Mentalisering innebär att ha förmåga till att kunna koppla yttre beteenden med inre upplevelser hos sig själv och andra. Det betyder med andra ord att man har en förmåga att kunna tolka, bedöma och dra slutsatser av det man ser och upplever att andra känner, men även saker som du själv gör och känner. Genom att tolka, bedöma och dra slutsatser utvecklar du då din egen mentaliseringsförmåga. Du kan aldrig säkert veta vad anledningen är till ett speciellt beteende (utan att fråga) men du kan av dina erfarenheter dra slutsatser.

Man kan öva upp sin mentaliseringsförmåga och få en god mentaliseringsförmåga. Denna mentaliseringsförmåga är beroende av att olika delar i hjärnan kan samarbeta smidigt.  Det är viktigt att ha mentaliseringsförmåga för att kunna förstå varför någonting händer och därefter kunna dra slutsatser om situationen. Det är även viktigt för att kunna förstå att någonting håller på att hända.

Att ha en god mentaliseringsförmåga är viktigt som lärare i mötet med andra, exempelvis elever, kollegor, föräldrar, men även i mötet med sig själv. Det är även viktigt för att kunna utvärdera sig själv och sitt eget arbete, samt sitt agerande i olika situationer. Läraren kan använda sig av mentaliseringsförmågan för att kunna hjälpa att medla i olika konflikter som uppstår mellan eleverna. Det krävs då att läraren kan vara neutral och att kunna analysera situationen, för att även kunna sätta ord på elevernas känslor och varför de känner som de känner (spegla elevernas känslor).

Man kan även ha en nedsatt mentaliseringsförmåga. Individen är kanske implusstyrd, oempatisk och har svårigheter för att följa estetiska regler.
För att elever ska kunna öva upp denna förmåga kan man individualisera uppgifter till eleverna. Det kan vara situationsuppgifter där eleverna får svara på frågor om hur de själva hade gjort i situationen, som uppmanar eleverna till att tänka efter.

Har du något annat tips på hur man kan arbeta med elevers mentaliseringsförmåga?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s