Skolstart

Skolstart: Namnlekar

inlägg_skolstart_namnlekar
Hej!
Snart är sommarlovet över och vi börjar en ny termin. Spännande! Jag tänkte att jag här på bloggen skulle ha ett litet mini-tema som jag väljer att kalla Skolstart med Grundlärarstudenten. Där samlar jag mina bästa tips inför skolstarten. I första inlägget tänker jag tipsa om något jag har skrivit om tidigare: Namnlekar. Mina tidigare inlägg hittar du här: Namnlekar att göra i en förskoleklass, 3 namnlekar att göra i en klass.

Att lära sig varandras namn är nyckeln till allt skulle jag säga. För att till exempel kunna skapa relationer och ett bra klassrumsklimat. Fler fördelar listar jag i mina tidigare inlägg. I detta inlägg ger jag er tips på 10 olika namnlekar. Klicka på läs mer!

Nedan listar jag 10 namnlekar riktade till lågstadiet:

1. Namn-dansstopp.
Eleverna samlas i ring. I mitten står en stol med en skylt på där det står ”välkommen”. När musiken spelas ska barnen gå runt i ring. När musiken tystnar säger den eleven som står närmast stolen ”Hej, jag heter..(sitt eget namn)” och resten av gruppen säger då: ”Välkommen (elevens namn)”. Leken fortsätter tills alla har fått säga sitt namn.

2. Tidningsleken
Alla elever förutom en sitter på stolar i en ring. Den som står i mitten ska ha en tidning i handen. Läraren börjar med att säga ett namn på en elev som sitter ner. Eleven som blivit uppropad ska säga namnet på en annan elev som sitter ner, innan personen i mitten har hunnit springa fram och nudda personen med tidningen. Om personen hinner säga ett annat namn ska personen i mitten springa vidare till den personen. Om personen inte hinner säga ett nytt namn innan den blir tagen så får den personen stå i mitten. Man får inte säga namnet på den personen som sa ens namn. Leken har inget naturligt slut utan stoppas av läraren.

3. Klara, färdiga, NAMN!
Två lärare/elever står på varsin stol och håller i ett lakan eller en filt. Resten av eleverna delas in i två lag som ska stå på varsin sida om lakanet. En person i varje lag går fram till lakanet. De som håller lakanet säger ”Klara,  färdiga, namn” och släpper ner lakanet till marken. Då gäller de för de två tävlande att säga kompisens namn först! Den som snabbast säger namnet vinner över personen till sitt lag. När alla personer är på samma lag är leken slut. En bra lek då alla får vara med i det vinnande laget. 

4. Hejarklacken.
Alla eleverna står i en ring. En elev får börja med att säga sitt namn. Eleven ska sedan springa runt hela ringen på utsidan, tillbaka till sin plats. Under tiden ropar klasskompisarna ”Heja (elevens namn)! Heja (elevens namn)!”  Leken är slut när alla fått chans att springa.Deltagarna står i en ring.

5. Tomma stolen
Alla elever sitter på varsin stol i ring. Det ska också finnas en tom stol i ringen. Den eleven som har den ”tomma stolen” till vänster om sig säger namnet på en elev som sitter i ringen. Den eleven ska sedan byta plats och sätta sig på den tomma stolen. Den elev som nu har den tomma stolen till vänster om sig säger namnet på en annan klasskamrat. Se till så att alla fått vara med i leken. Leken har inget naturligt slut utan stoppas utav läraren. 

6. Samma bokstav.
Denna lek har jag tipsat om förut. Alla elever sitter i ring. En elev får säga sitt namn och sedan något som börjar på samma bokstav till exempel Nathalie Nallebjörn. Man kan göra leken svårare genom att säga att man bara får använda adjektiv. Man kan också göra en kedja utav leken. Att eleven efter Nathalie ska säga både Nathalie Nallebjörn och sitt eget namn + en sak på samma bokstav som sitt eget namn. Leken är slut när alla fått säga sitt namn.

7. Rockringen
Alla eleverna står i en ring och håller i varandras händer. I ringen ska finnas en rockring som varje barn ska gå igenom. När man går igenom ska man berätta någonting om sig själv som man bestämt innan. Tillexempel vad man heter, var man bor, hur många syskon man har eller vad man har för intressen.

8. Pomperipossa
Alla elever ska myllra (röra sig runt om i rummet genom att gå). Läraren eller en elev ska vara häxan Pomperipossa. Pomperipossa har en käpp och en mantel (t.ex. ett lakan eller en filt). Pomperipossa ska sedan förvandla alla elever till stenar genom att dunka käppen i golvet. Då blir alla elever förvandlade och kurar ihop sig på golvet och blundar. Då lägger Pomperipossa sin mantel över en elev så att den inte syns. För att bryta förtrollningen dunkar Pomperipossa med sin käpp. Då vaknar alla elever, utom den personen under manteln. Eleverna som inte är förtrollade måste då komma på tillsammans vem det är som ligger under manteln, för att byta förtrollningen.

En svårare variant är att när en elev kommer på vem det är så säger den en god egenskap som personen har. När många elever kommit på vem det är som ligger under manteln så säger alla kompisens namn samtidigt på 1, 2, 3.

9. Bästa stolen
Deltagarna sitter på stolar i en ring. En person inleder leken genom att säga, ”Min stol är bra, men Kalles är bättre”. Då byter dessa båda stolar. Sedan säger Kalle, ”Min stol är bra men Stinas är bättre. Så fortsätter man tills alla fått byta stolar!

10. Namn-tagen. 
En elev ska vara tagare. De andra barnen ska bli jagade. När man blir tagen ska man stå helt stilla och vänta på att någon annan elev rör vid en och säger elevens namn, så blir man fri igen! Denna lek har inget naturligt slut utan stoppas av läraren.

Hoppas dessa tipsen kommer till användning och att ni får en bra start på läsåret! 

Gillade du detta inlägg? Då kanske även dessa låter spännande:
– 3 namnlekar att göra i en klass
– Namnlekar att göra i en förskoleklass
– Springlekar för alla åldrar

lii_autograf_logo

Annons

2 reaktioner till “Skolstart: Namnlekar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s