Arbetsmetoder · takk · tecken

TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation

inlägg_takk

I dagens inlägg förklarar jag vad TAKK är och ger er tips på hur man kan öva upp TAKK för att sedan förklara hur man kan använda den i klassrummet. Klicka på läs mer!

Vad är TAKK? Takk innebär tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det är en metod för att stödja kommunikation. Man använder det tillsammans med talet som stöd för språkutvecklingen. Det är inte detsamma som det svenska teckenspråket. Takk bygger däremot på dess tecken. Likt teckenspråket använder man händerna för att kommunicera.

Varför TAKK? Takk är en stor tillgång då det underlättar elevens språkförståelse. Genom att använda TAKK ökar man förståelsen för talspråket. Det är en metod och ett kommunikationssätt som används när en elev har en försenad eller avvikande språkutveckling, en hörselnedsättning, tal-&språkstörningar och elever med svenska som andra språk. Man använder det på den nivå där eleven befinner sig. 

Att använda sig utav TAKK stimulerar språkinlärningen. En del kan tro att den hindras genom TAKK. Exempel: om en elev inte pratar och börjar använda sig utav TAKK, kommer den aldrig prata men TAKK är ett stöd, inget som hindrar språkutvecklingen. (Källa spsm, logopedskolan)
Logopeden i skolan ser ännu fler fördelar med TAKK-metoden. Läs dem här. 

TAKK på lärarutbildningen. Takk var något jag kom i kontakt med under mitt första verksamma år som lärare. Det är absurt att jag under min utbildning till grundlärare aldrig någonsin fått höra talas om detta stöd. Och är uppriktigt sagt missnöjd över det. Men nu har jag börjat öva upp detta. Fortfarande för osäker för att använda mig utav det, men övning ger färdighet. Jag ser det som en otrolig tillgång till elevernas språkinlärning. Däremot använder jag mig redan av andra och mina egna påhittade tecken för att öka tydligheten. Dessa kommer jag framföra i ett senare inlägg.

Hur lär jag mig TAKK? Jo, det finns några olika sätt. Det finns kurser att gå som du hittar här.  Dessa är dock platsbaserade, hittar inga kurser som kör distans. Däremot kan du lära dig via appen TAKK, som du hittar endast på appstore för iphone/ipad.

Rekommenderar även appen Teckenspråk som är gratis och finns att ladda ner på appstore. Här hittar du fler appar.
Även youtube kan vara en tillgång när man lär sig TAKK. Ett tips är kanalen Teckenspråk Hörcentralen Uppsala. På youtube finns det även många sånger som använder sig av TAKK eller teckenspråk som man kan använda i undervisningen. Till exempel denna:

På nedanstående länkar kan du läsa mer om TAKK

Dagens fråga: Använder du dig utav TAKK?

Om du gillade detta inlägget kanske du även vill läsa:

Annons

2 reaktioner till “TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation

  1. Hej!
   Vad roligt att du ska plugga till lärare. Vilka åldrar? 🙂
   Jag skulle råda dig till att hitta din egen studieteknik som passar bäst för dig. Jag vet att vi i min klass studerade på helt olika sätt för att nå målen. Men hur jag gjorde var att jag var närvarande på alla föreläsningar, på så sätt visste jag vad de skulle ta med på tentor etc. Anteckna viktiga begrepp och metoder. Det som de anser som viktigast tar de ofta med på examinationerna. Därefter läste jag de kapitel som handlade om det som de tagit upp på föreläsningen. Säger det redan nu, du behöver inte läsa allt! (Det gjorde jag den första terminen och det blev jättestressigt och jobbigt samt att jag ändå inte kom ihåg det som var viktigt). Läs rubriker, läs extra på det som de tagit upp på föreläsningar eller olika metoder som de tar upp. Anteckna det viktiga så du inte behöver läsa igenom hela böckerna igen för att hitta det. Du behöver inte köpa alla böcker. Fråga föreläsaren vilken bok som är viktigast att köpa, sedan lånar du resten på biblioteket. Universitetsbiblioteken ska ha alla böcker. Men tänk även på att stadsbiblioteken ofta har med, eller kan skicka efter. Kursböcker kostar mycket mer pengar än jag trodde att de skulle göra, och jag hann ändå inte läsa allting. Mina sista 3 terminer köpte jag inte en enda bok, och jag klarade det genom att sitta på biblioteket och läsa.
   Du måste läsa ”allting” seminarier etc. För det är då ni arbetar med materialet och diskuterar det.
   Jag skrev upp begreppslappar på det jag läst. Där man skriver begreppet på ena sidan och svaret på andra sidan, och så övade jag bara på dem inför tentor.
   Ta hjälp av kompisar om du inte förstår, och var inte rädd för att fråga föreläsaren.

   Hoppas att detta hjälpte lite och hör gärna av dig igen om du har någon fråga. Lycka till på utbildningen till världens bästa yrke!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s