Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Matematik · Matematik

Mätning – Lektionsplanering

Det här inlägget består av flera olika lektionsplaneringar (eller små uppgifter) med fokus på mätning. En del är tagna ifrån vår hemsida Matteäventyret, som har skapats tillsammans med ett par studenter från utbildningen. Andra är tagna ifrån kurser på utbildningen och ifrån hemsidor (länkas i så fall). Många utav lektionerna innehåller uppskattning.

Mätning på skolgården. Eleverna delas in i par och får sedan i uppgift att uppskatta längden och mäta olika objekt på skolgården.  Målet med lektionen är att eleverna ska träna på att uppskatta längd och att kontrollmäta. Eleverna ska efter lektionen veta vad ordet uppskatta betyder.  Frågepappret härintill kan laddas ner här. 

Mätning i skogen. Eleverna ska uppskatta längden på två pinnar som läraren har valt. Eleverna uppskattar pinnarnas längd i centimeter. Efteråt ska eleverna tillsammans i par jämföra sina uppskattningar och omvandla centimeter till meter. De ska sedan skriva ner sina svar och kontrollmäta pinnarna (det kan göras i helklass). Eleverna ska även få dela med sig utav sina uppskattningar till klassen. Målet med lektionen är att eleverna ska få öva på enheterna centimeter och meter.

Omkrets i naturen.  Eleverna får uppskatta omkretsen på ett träd och klipper sedan ett snöre som de tror räcker precis runt trädet. Eleverna får sedan testa att dra snöret runt trädets stam för att se vem som kom närmast. Den här uppgiften kan med fördel användas i både helklass och smågrupper.  Denna lektion är ifrån lektion.se.

animal-159277_960_720
Bild lånad ifrån Google.

En blåvals storlek. Det här en ämnesintegrerande uppgift som kräver mycket yta. Eleverna ska med hjälp av läraren mäta ut på skolgården hur lång en blåval är. Eleverna får innan mätningen uppskatta med fotsteg hur långt de tror att 30 meter är. (En blåval kan bli upp till 30 meter). Med ämnesintegrerande syftar jag på att man kan ha haft ett tema som handlat om havet innan lektionens utförande. Den här lektionen har jag själv fått utföra när jag gick i grundskolan.

Bildresultat för apartment layout
Bild lånad ifrån Google. Meningen är inte att eleverna ska rita som denna bilden.

Inred ett rum. Det här är också en ämnesintegrerande uppgift där eleverna får chans att rita upp ett rum efter instruktioner i helklass. Eleverna får ett blankt papper läraren sedan säger att eleverna ska rita fyra väggar som är 15 cm var. Läraren visar samtidigt hela tiden på tavlan hur eleverna ska mäta och rita. Därefter säger läraren olika möbler som barnen ska rita, och vilken storlek de ska vara i. Eleverna får sedan visa upp sina verk och se hur olika de blev trots att de fått samma instruktioner.

Mäta med hopprep. Eleverna får i grupp ett hopprep som de med hjälp av ska mäta olika objekt utomhus.  Eleverna ska hitta ett objekt som är lika långt som hopprepet, som är hälften så långt som hopprepet, och något som är dubbelt så långt som hopprepet. Denna övning kan även utföras med en pinne istället för hopprep. (Det gjorde vi på utbildningen). Det här är en lektion ifrån lektion.se. Där finns det även ett arbetsblad att jobba utefter.

 

 

 

 

 

Annons

En reaktion till “Mätning – Lektionsplanering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s