Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Naturkunskap · Naturvetenskap och teknik, 15.0 hp

Planeterna i vårt solsystem

Under nu slutförd kurs, Naturkunskap och teknik, har vi tittat närmare på planeterna i vårt solsystem Vintergatan. Jag tänker därför skriva ut information om planeterna som vi fått reda på under kursens gång, för att kunna gå tillbaka till när minnet är bra men kort.

milky-way-60538_1920.jpg
Vintergatan

Vintergatan.Vårt solsystem kallas för vintergatan. På engelska heter solsystemet Milky Way. I vårt solsystem finns en sol och 8 stycken planeter: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. (Tidigare räknades även Pluto som en planet i vårt solsystem, men inte längre). De här planeterna kan delas upp i de inre och yttre planeterna.

De inre och yttre planeterna. De inre planeterna som också kallas för stenplaneterna, är Merkurius, Venus, Jorden och Mars. De har få eller inga månar, inga ringar och består av stenartade materia och metaller.

De yttre planeterna som kallas för gasjättarna, är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Dessa fyra planeter har ringar kring sig, men det är bara Saturnus ringar som är lätta att se ifrån jorden, därför ritas ofta bara saturnus med ringar kring sig.

ladda ned.jpg

Solen. Solen är en medelmåttig stjärna i vårt solsystem. Solen ligger i mitten utav solsystemet och alla planeter cirkulerar kring den.

Solen ger all värme som finns på planeterna. De planeterna som ligger närmast solen får mest värme och de som ligger längre ifrån får mindre värme. På solen finns det solfläckar och ”lågor”. Solfläckar är områden på solen som är lite svalare och ”lågorna” på solen är de enorma gas och plasmamoln som kastas ut från solens yta. När det är mycket aktivitet på solen kan det uppstå solstorm, det skapar störningar i radiotrafik och skapar norrsken. (Norrsken kan du läsa om här!)

Vi börjar först med det inre planeterna, som ligger närmast solen.

CW0131775256F_Kuiper_Crater.png

Merkurius. Merkurius ligger närmast solen och på planeten är det både -200 grader och + 400 grader. Den sida som är vänd mot solen är mycket varm, men sidan som är vänd bort mot solen är kall. Merkurius har ingen atmosfär och inga månar som cirkulerar kring den.

ladda ned (1).jpg

Venus. Venus har en temperatur på 450 grader och har en tjock, giftig atmosfär. På Venus finns det gott om vatten. Om det regnar på venus så består regnet av svavelsyra, som är frätande. På venus är det en kraftig växthuseffekt.

Earth_Western_Hemisphere.jpgJorden. Jorden är den planeten som vi människor bor på. Den kallas också för Tellus. Jorden snurrar kring sin egen axel på 24 timmar (det är därför en dag, eller ett dygn består av 24 timmar). Jorden är den största planeten av de inre planeterna och det är den enda planet som med säkerhet har liv. På jorden finns det en viss växthuseffekt som är naturlig och som gör att jorden blir lite varmare, vilket i sin tur gör att vi kan leva här. Jorden består av 70% vatten. Jordens kärna består av en järnnickellegering, svavel, syra och kisel. Jordens inre består av granit, bassalt och magma. I ett annat inlägg kommer ni att få läsa om månen som cirkulerar kring jorden, och om vårt magnetfält.

Mars_Hubble.jpgMars. Mars har en temperatur på 90 grader till -5 grader. Den har en tunn atmosfär och om människorna hade haft en andningsapparat så hade man kunnat besöka mars. Mars är röd på grund av att järnoxid (rost). Förr hade mars troligen flytande vatten, men nu finns det is i marken och vid polerna. Därför har man börjat spekulera om Mars innehåller liv, eller har innehållit liv.

Här får vi läsa lite om de yttre planeterna. De fyra planeterna som ligger längst ifrån solen.

Jupiter_and_its_shrunken_Great_Red_Spot.jpg

Jupiter. Jupiter har en temperatur på ungefär – 200 grader och har 63 månar (vad vi vet med säkerhet). De fyra stycken största utav de månarna visar stora likheter med stenplaneterna (De inre planeterna). På jupiter existerar det även norrsken.

planet-67672_960_720.jpg

Saturnus. Saturnus har likt jupiter, -200 grader i temperatur.  Saturnus har ringar kring dess kropp. Ringarna består av ”isbollar” som reflekterar solens strålar. Ringarna ser olika ut ifrån jorden eftersom att de rör sig runt, vi ser därav ringarna ifrån olika vinklar.

Uranus2.jpgUranus. Uranus har en temperatur på 220 grader och ska kunna ses ifrån jorden med blotta ögat. Uranus har dessutom ett svagt ringsystem runt dess kropp. Uranus är ungefär lika stor som planeten Neptunus. Uranus har även ett magnetfält som är 30 gånger större än jordens.

neptune-67537_960_720.jpg

Neptunus.  Neptunus är den åttonde planeten i solsystemet och har dess temperatur är 220 grader. Neptunus har även ett svagt ringsystem.

Planeterna i storleksordning.  Jag hittade ett videoklipp som beskriver planeterna i storleksordning. Från minst, till störst. Jag tänker mig att man samtidigt som man pratar om planeterna visar det här videoklippet för eleverna, genom det kan eleverna få en uppfattning om hur stort vårt solsystem är och hur små vi människor är.

(Jag äger inte rätt till bilderna ovan, utan de är hittade på google)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s