Lektionsplanering Biologi · Naturkunskap · Naturvetenskap och teknik, 15.0 hp

Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 2

Läs första inlägget här. (Där beskrivs även projektet)

naturruta.jpg

Det var ett tag sedan jag besökte min naturruta och mycket har hänt sedan dess. (Inlägget har blivit försenat på grund av för mycket studier). Båda naturrutorna har utsatts för både sol, regn och snö.

Naturruta 1.  En snabb genomgång om hur naturrutan såg ut sist jag var där: Naturruta nummer 1 är som tidigare nämnt placerad i Frodeparken i Uppsala. Naturrutan påverkas av mycket mänsklig aktivitet och har mycket begränsat solljus. I naturrutan finns fyra träd, marken är täckt av löv, lera och kort färglöst gräs. Marken är delvis fuktig och delvis torr.

Under besök 2: Naturrutan var mycket fuktig då ett stort regnmoln precis dragit förbi när jag besökte platsen. Jämfört med inlägg nummer 1 så har det nu tillkommit mycket grönska i min naturruta. Träden och buskarna har fått sina blad, marken har grönskat och blommor har tittat fram. Speciellt kring trädets stam kan man se olika växter som växt fram,  bland annat ogräs i form av maskros.  (Både bladen och blomman kan ni se på bild här ovanför.)

19250327_10211363274054453_1143683745_o.jpg

 

Andra växter som tittade fram i min naturruta var bland annat, hundkäx. Hundkäx är en flerårig ört och dess stjälk är flergrenad och ihålig. Dessa blommar ifrån maj till juli och blommorna är vita och sitter i ”flockar”. (Bild på dessa ser ni här bredvid).

 

19339978_10211363274174456_1459446356_o (1)

 

 

I min naturruta stötte jag även på en gul blomma, som vid första anblick ser ut som en smörblomma. Jag är inte hundra procent säker då de smörblommorna jag tidigare stött på har varit mycket högre, än blommorna jag hittade. Men jag utgår ifrån att det jag hittat är en smörblomma då de stämmer mycket överens med informationen om smörblomma som jag hittat. Smörblomman är en växt med gula kronblad, den är oftast högväxt och kronbladen brukar vara glansiga. Växten blommar från juli till september och är vanlig i hela landet. Den växer på frisk och fuktig mark.

Vid min naturruta hittade jag även flera syrenbuskar. Den hade lila blommor och doftade mycket. Syrenbusken har doftande blommor som sitter i klasar och blommorna finns i många olika färger som blommar i maj – juni. Bladen är halvblanka och mörkgröna.

 

Under mitt besök kunde jag dock inte se några djur i min naturruta, men jag är säker på att de små gömmer sig i denna bild. Jag vet också att det brukar springa hardjur i närheten av min naturruta, så jag tror även att de kan ha besökt denna platsen.

Här ovanför kan du se förändringen i min naturruta. Den 19 februari var det väldigt grått i min naturruta och nu den 7 juni har det tillkommit mycket grönska. Det har växt både i marken och på träden och buskarna.

Naturruta 2. En snabb genomgång om hur naturrutan såg ut sist jag var där: Naturruta 2 ligger i en skogsdunge där det finns många träd. Denna naturruta påverkas inte lika mycket av den mänskliga påverkan som den första naturrutan. Här växer det mycket högt gräs, olika sorters träd och marken verkar mer torr då den fått ligga i solljus. Kottar finns vid platsen och förväntningarna är att jag ska få se många kryp framöver.

Under besök 2: Även naturruta 2 var fuktig p.g.a regnmolnet och hade även den fått en grönare färg än sista besöket. Träden har fått sina blad och det höga gräset har ändrat färg ifrån en gul, dassig ton till en grön ton.

19340005_10211363275734495_243875454_o.jpg

Under tidigare besök hittade jag kottar och barr på marken, men under besök 2 hade det tillkommit både barr och kottar uppe i trädet.

I naturrutan hittade jag även fler växter och en myrstack. Jag hittade även här hundkäx, som i min andra naturruta.

Jag hittade en gul blomma som jag själv tycker liknar hundkäxets struktur och har kommit fram till att det kanske kan vara gullris, röllika eller raps (men det stämmer inte överens med foderbladens utseende). Detta får tittas närmare på vid nästa besök, kanske har jag listat ut det då!

Även en (vad jag tror är) rosenbuske har tittat fram i min naturruta. En rosenbuske med vita kronblad.

 

Här ovanför kan ni se förändringen i min naturruta 2. I februari var det grått i min naturruta, men nu under juli har det växt fram många växter på platsen och den ser mer levande ut.

 

Annons

5 reaktioner till “Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 2

  1. Den gula blomman är nog en ryssgubbe, men lite svårt att säga tvärsäkert då jag inte kan se bladen närmast marken. Men, den växer tillsammans med den stora blomman med blåa blommor, vilket är en Uppländsk vallört. De växer ofta tillsammans. Håller absolut med dig om rosen troligen nyponros.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s