Lektionsplanering Biologi · Naturkunskap · Naturvetenskap och teknik, 15.0 hp

Cellbiologi – Celler från växter och djur

laboration_inlägg.jpg

I kursen hade vi en laboration som handlade om celler från växter och djur. Vi fick analysera cellerna i mikroskop. Först analyserade vi ett tunt lager utav rödlök i mikroskop, sedan saliv från en människa, och sedan blod från en människa. Vi använde oss även av för att lättare kunna se strukturerna hos cellerna.

Vi skulle även rita upp en enkel skiss över hur cellerna såg ut:celler1.jpg

Cellerna från växt är tegelstensformade och ligger tätt ihop. Cellerna från djur är formade runda och har en prick inuti sig, cellkärnan. Cellerna från blod består utav olika sorters celler och varierar i både storlek och form.

Några i samma kurs tog även bilder på cellerna:

blod
Blodceller

Under lektionen fick vi även fundera på om vi hade kunnat utföra denna uppgift i vårt klassrum i de lägre årskurserna. Jag tror att man kan utföra denna uppgift i klassrummet beroende på vilken kunskapsnivå eleverna är på och om man förenklar lektionen. Eleverna kan få analysera olika celler, men allting måste då vara förberett. Mikroskopet, som är svårt att få till inställningarna på, måste vara inställt korrekt redan från början, så att eleverna bara kan titta på cellerna och dess struktur.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s