Lektionsplanering Samhällskunskap · Nobeldagen · Samhällskunskap

Nobeldagen i förskoleklass

nobeldagen_i_förskoleklass.png
Nobeldagen 10/12, den dag då Nobelpriset delas ut i Stockholm. Nobelpriset är ett internationellt pris som tilldelas de personer som under året ”gjort mänskligheten den största nytta”. Priset delas ut inom områdena fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Priset är skapat av Alfred Nobel. Om du vill veta mer kan du läsa om honom här: Alfred Nobel.

Nobeldagen är dagen för en utav de mest högtidliga och berömda festerna i Sverige. Dagen är även en officiell flaggdag. På senare tid har allt fler människor, inte bara skolorna, ordnat egna nobelfester där man försöker efterlikna den tv-sända ceremonin. Såhär uppmärksammade vi nobeldagen i vår klass. Nedan hittar du lektionsplanering för två dagar.

Dag 1

1. Berätta om Alfred Nobel
För att inleda vårt arbete om Nobeldagen började jag med att dagen innan berätta om Alfred Nobel. Vi satt i ring och jag började med att visa en bild på Nobel. Därefter berättade jag om honom som i en saga. Samtidigt visade jag bilder till.

2. Egna uppfinningar
Efter jag berättat att Alfred Nobel uppfann dynamiten fick eleverna komma på egna uppfinningar. De fick rita sin uppfinning och de som ville/kunde fick även skriva en rad. Uppfinningarna använde vi dag 2.  De som ville fick även skapa sin uppfinning i pysselmaterial.

Dag 2

För att göra denna dag lite extra speciell fick eleverna klä upp sig i fina kläder. Även jag som lärare var delaktig. Eleverna möttes av mig i samlingen – men jag var inte som vanligt – jag pratade med en högfärdig, ”snobbig” röst och hälsade alla välkomna till nobeldagen. Jag hade upprop som vanligt men låtsades att det var en inbjudningslista till Nobelmiddagen. Detta tyckte eleverna var riktigt roande och var väldigt fängslade vid karaktären jag skapat.  

3. Film Nobeldagen Studi
För att inleda dagen visade jag en film ifrån Studi. Där berättar de både om Alfred Nobel men även hur nobelmiddagen går till och vilka priser man kan få.


4. Etikettskola
För att göra denna dag ännu mer speciell kom jag på att vi skulle öva på hur man gör på en finmiddag. Eleverna fick börja med att måla sin favoriträtt på ett papper och sedan klippa ut det. Samtidigt delade jag ut bestick, tallrik och glas till eleverna. Sedan visade jag hur man skålar, håller ett tal och hur man håller i besticken. Sen övade vi och pratade med våra bordsgrannar!
IMG_7032_1.jpgIMG_7032_1_2.png

5. Nobelpriset06163A1C-6507-46DC-A967-85DBC2FCB696.jpg
Eleverna fick komma fram till tavlan och visa upp sin uppfinning. Till hjälp hade vi vår dokumentkamera för att alla barn skulle se. Eleverna behövde inte komma fram för att få en medalj, utan de kunde berätta för mig för att få en. Alla elever ville visa upp vilket var roligt. När de berättat om sin uppfinning fick de en medalj som jag kopierat och laminerat samt satt ett snöre till. Eleverna var väldigt stolta över sin medalj och bar den hela skoldagen.

6. Nobelmiddag
I matsalen serverades det denna dag extra fin mat. Ungsbakad lax. Eleverna fick visa sina kunskaper som vi övade på i ”etikettskolan”. De fick skåla och hålla tal.

7. Dans i gyllene salen
Likt de gör efter nobelmiddagen skulle vi dansa pardans. Eleverna fick dansa med vem de ville – eller själva. Och jag visade hur vi skulle hålla i varandra. Jag satte på valsmusik. Detta gillade eleverna jättemycket.

Sammanfattningsvis var detta två väldigt lyckade och lärorika dagar.
Hur uppmärksammade ni nobeldagen? 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s