Boktips · Svenska

3 spännande högläsningsböcker

3spännande högläsningsböcker.png

Högläsning har många positiva effekter och trots att det inte står i läroplanen att högläsning ska vara en del av undervisningen så är det många lärare som har det som en del av rutinerna i sin klass. Att läsa för eleverna skapar möjligheter till samtal, stimulerar elevernas språkutveckling, skapar intresse och genom högläsningen kan även eleverna utveckla empati genom att få kunskap om andras levnadssätt.

Ibland kan det däremot vara knepigt att leta upp en bra bok för att läsa högt inför eleverna. Därför listar jag 3 spännande högläsningsböcker att använda i klassrummet.

Av rättighetsskäl får jag tyvärr inte lägga ut några bilder ifrån böckerna men genom länkarna som finns till respektive bok kan du få tillgång till bilder. 

Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund
Denna bok handlar om Tilda som brukar gå ut med tant Doris hund. En dag när hon går ut med Loppan och ska till affären för att köpa några saker åt Doris så råkar hon byta ut Loppan mot en helt annan hund. Efter det så händer det många dåliga saker, som att hennes cykel blir stulen, hon gör hål på sina nya jeans och stukar foten. Men allt det här leder till att Tilda blir så lycklig. 

Boken är en del i en serie om Tilda som innehåller 5 delar. Det är en spännande och lättläst bok som med fördel både kan läsas inför hela klassen och som eleverna själva kan läsa. Boken kan ligga till grund för diskussion om viktiga ämnen som vänskap, att ljuga och om döden.

Författare: Ingelin Angerborn
Huvudperson: Tilda, kvinnlig karaktär.
Längd:  87 sidor
Länk: Bokus

Jakten på Jack: Trolldom i gamla stan
Jack har länge bott på barnhem men en sommar får Jack åka och besöka sin häftiga moster Betty. Betty har en verkstad där de lagar brödrostar. En dag hittar Jack en trolldomsbok under en golvbräda och det förändrar allt. Jack upptäcker att han är trolldomskunnig och bestämmer sig för att leta efter sina försvunna föräldrar. Men det verkar som om fler är intresserade utav trolldomsboken…

Jakten på Jack är en serie bestående av 4 spännande böcker om Jack. Martin Olczak som är författaren har gjort ytterligare 2 serier om Jack bestående av 4 böcker var: Spådomen om Jack, Jacks förbannelse. Serierna är mycket uppskattade utav barn och man kan samtala om många viktiga ämnen: ensamhet, saknad och föräldralöshet.

Författare: Martin Olczak
Huvudperson: Jack, manlig karaktär.
Längd: 96 sidor
Länk: Bokus

Handbok för superhjältar
Handbok för superhjältar handlar om Lisa som fått flytta till sin mormor för att hennes mamma…. I den nya skolan blir hon retad utav ett killgäng för sina utåtstickande öron. En dag när Lisa springer ifrån killgänget till biblioteket så hittar hon en bok – handbok för superhjältar. Boken hjälper Lisa att tränas för att bli en superhjälte som gör olika hjältedåd.

Denna serie har nog inte undgått någon lågstadielärare. Men om du mot förmodan inte kollat in Våhlunds spännande böcker, gör det. Serien innehåller 4 spännande böcker om Lisa och genom böckerna kan man i klassrummet diskutera ämnen som utanförskap, att vara modig och mobbing.

Författare: Elias Våhlund
Huvudperson: Lisa, kvinnlig karaktär.
Längd: 87 sidor
Länk: Bokus

En video om boken Handbok för superhjältar:

Att diskutera om inlägget

  • Har du läst någon av ovanstående böcker? Vilka viktiga ämnen diskuterade du i din klass?
  • Har du ett annat bra tips på en spännande högläsningsbok?

5böckertillhögläsning_instagram.png

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s