Arbetsmetoder

Istället för handuppräckning – låt slumpen avgöra – eller?

istället för namnuppräckning

Handuppräckning har länge varit en ensam metod för att fördela ordet i klassrummet, men allt mer har metoden ifrågasatts. Vanligtvis är det eleverna som är mest framåt som får ordet ofta och eleverna som är lite mer tillbakadragna får inte lika mycket talutrymme vilket kan leda till att eleverna inte får chans till att visa sina kunskaper. Handuppräckning kan även få en del elever att känna sig utpekade då läraren för att fånga upp eleverna som inte pratar så mycket tilltalar dem ändå och frågar trots att de inte räckt upp handen. Detta för att de också ska få visa sina kunskaper. Tanken är god men utgången kan bli en helt annan.

Trots att handuppräckning även har fördelar så börjar den på grund av bland annat ovanstående argument allt mer att försvinna ifrån klassrummet och ersättas utav andra metoder där ”slumpen” får utvisa vilken elev som ska få ordet. Denna metod kallas för No hands up. Nedan listar jag alternativ för dig som också börjar tröttna på den klassiska handuppräckningen.

1. Glasspinnar
Ett smidigt sätt att fördela ordet i klassrummet som nog många känner igen är att använda sig av glasspinnar. Man skriver barnens namn på toppen av glasspinnen och förvarar dem sedan i ett glas. Genom att dra upp en glasspinne avgör man vem som får ordet.

2. Flörtkulor
Att använda sig av flörtkulor är också ett bra alternativ. Man använder sig då av en burk fylld med flörtkulor med elevernas namn på. Och tar en kula för att utse vem som ska få svara.  Fördelen med både denna metod och metoden med glasspinnarna, är att du även kan göra ett medvetet val om du vid något tillfälle vill se vad en specifik elev kan, genom att ”låtsas-dra” en kula eller pinne. En nackdel jag upptäckt med flörtkulor jämfört med glasspinnar är att det kan ta längre tid än pinnarna då man måste vrida

3. App eller hemsida
Om man vill digitalisera sitt val så går givetvis det också. Det finns många bra appar och hemsidor för att fördela ordet i ditt klassrum. Det är bara att googla på random name picker. Ett exempel är appen Teacher’s pick. En nackdel som jag upptäckt med denna metod är att det tar längre tid att få fram dator/ipad och att på vissa hemsidor sparas ej namnen så man får skriva in dem igen vid varje tillfälle samt att man alltid måste vara uppkopplad till internet.

Dessa metoder kan med fördel användas även till andra hjälpmedel. Tillexempel att dela in grupper eller slumpa vem som ska få sitta i myshörnan.

En film om No hands up

Vill du läsa mer om no hands up? Klicka på någon av länkarna.
No hands up och  andra verktyg
– Formativ bedömning med digitala redskap

Att diskutera om inlägget

– Vad använder du för metod för att fördela talutrymmet i ditt klassrum?

– Ser du några fördelar/nackdelar med de metoder som finns ovanför eller den som du använder dig utav?

Annons

3 reaktioner till “Istället för handuppräckning – låt slumpen avgöra – eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s