Arbetsmetoder

5 metoder när eleverna behöver hjälp

iställetförhanduppräckning.jpg

Vid enskilt arbete i klassrummet kan det ibland hända att många elever vill ha hjälp samtidigt. En metod som oftast används då är att eleverna räcker upp handen och väntar på sin tur att få hjälp. Det kan leda till att eleverna ofta tappar fokus och börja prata samt störa kompisarna runt om. I det här inlägget vill jag därför prata om alternativ till handuppräckningen. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att byta ut handuppräckning vid fördelning av talutrymmet i klassrummet. Det inlägget går att läsa här: Istället för handuppräckning – låt slumpen avgöra – eller? Nedan listar jag 5 metoder för att hjälpa eleverna.

1. Hjälplista på tavlan
Vid denna metod skriver eleverna upp sitt namn på tavlan efter varandra när de behöver hjälp. En fördel  med denna metod är att man som lärare lätt ser vilken elev som är på tur och det blir inget tjafs för att man råkar vända på ordningen. En till fördel är även att eleverna får en liten ”rörelsepaus” eftersom att de måste röra på sig fram till tavlan. Detta kan däremot också vara en nackdel då eleverna under tiden kan tappa fokus och börja störa sina klasskamrater.

2. Röd och grön lapp
Denna metoden innebär att eleverna har en laminerad lapp på sin bänk med en grön sida och en röd sida. När eleven behöver hjälp vänder man lappen till röd och läraren vet då att den ska komma och hjälpa till. En del sätter även denna lapp upp med häftmassa för att det ska bli lättare att se den. En fördel med denna metod är att eleverna slipper röra sig i klassrummet, vilket ofta leder till att de stör sina klasskamrater.

3. Muggar i 3 olika färger
Vid denna metod har eleverna 3 muggar staplade på varandra på sin bänk. Den finns en röd, en gul och en grön mugg där de olika muggarna representerar olika saker. Den röda innebär att eleven behöver hjälp direkt och inte kan gå vidare utan hjälp. Den gula innebär att eleven behöver hjälp men jobbar vidare med något annat och den gröna innebär att eleven inte behöver hjälp. Den mugg som representerar det eleverna vill placeras högst upp. En fördel med denna metod är att läraren lätt ser vilka elever som behöver hjälp. Det är också en fördel att denna metod uppmanar eleverna till att fortsätta arbeta trots att de stött på problem. En nackdel med metoden som jag har upptäckt är att muggarna ibland ramlar ner (när barnen i klassen är mycket rörliga) och stör under lektionen.

4. Lappar med namn
En annan metod som man kan använda sig av för att hålla koll på vem som ska ha hjälp är att eleverna har laminerade lappar med sitt namn på. När eleverna behöver hjälp går de med sin namnlapp till läraren och lämnar lappen. Metoden har både för och nackdelar. En fördel är likt metod nummer 1, att eleverna får en rörelsepaus genom att behöva gå till läraren. Nackdelar med metoden att eleverna även då kan tappa fokus och att man kan blanda ihop lapparnas ordning.

5. Stingpinne
Den femte och sista metoden har jag själv inte prövat, men jag blev så fascinerad när jag hörde om den! Man sätter upp en stingpinne vid elevernas bänkar. Vet du inte vad stingpinne är för något? Klicka här! När eleven behöver hjälp fäller de upp pinnen och så syns det tydligt vem som behöver hjälp. Jag ser bara fördelar med denna metod, då den sitter fast i bänken och inte kan ramla ner samt att eleverna inte behöver röra sig i klassrummet. Däremot finns det säkert några nackdelar också, så dela gärna med dig om dina erfarenheter.

I mitt klassrum brukar jag vanligtvis använda någon utav metoderna ovan i kombination med att eleverna får fråga kompisen bredvid sig. Det är mycket lärorikt eftersom att kompisen bredvid får chans att visa sina kunskaper.

Att diskutera om inlägget:
– Vilka metoder använder du dig utav i ditt klassrum när eleverna behöver hjälp?
– Vad tror du om metoderna ovan? Några fördelar/nackdelar?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s