De geometriska formerna · Lektionsplanering Matematik · Påsk · Skapande och pyssel

Påsk med matematik

påskmedmatematik

Påsken närmar oss med stormsteg och jag själv tycker att det är väldigt roligt att kombinera min undervisning med årets händelser och högtider. Så jag delar nedan av mig utav ett pysseltips som kombinerar påsken med matematik samt en lektionsplanering. Klicka på ”Läs mer”.

Påskpyssel med de tvådimensionella formerna
Att få skapa något är i många fall det bästa sättet att lära sig på och brukar uppskattas av eleverna. Jag har därför gjort en video om två påskpyssel som kombineras med matematik och de tvådimensionella formerna.

I videon lär vi oss de 2-dimensionella formerna genom att pyssla påskpyssel. Vi gör två olika pyssel:
Små kycklingar där vi använder oss av triangeln (näbben) och cirkeln (kroppen) samt reklangeln (benen). Dessa kycklingar går sedan att hänga i klassrummet för att få en riktig påsk-känsla. Vilken färg ni vill ha på kycklingarna bestämmer ni själva.
Kanin, där vi använder oss av cirkeln(huvudet), reklangeln (kortet) och ovalen(öronen).

Lektionsplanering
Centralt innehåll matematik: Grundläggande geometriska objekt […] fyrhörningar, trianglar, cirklar […]
Kunskapskrav (åk 3):  Eleven kan använda grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper […]

För att använda mig av videon i mitt klassrum skulle jag göra såhär: 

1. Introducera formerna. Lektionen startar med att läraren frågar eleverna om de kan några former. Läraren visar upp exempel på en cirkel och frågar eleverna om de vet vad formen heter. Formerna sätts upp på tavlan i takt med att vi pratar om dem och dess egenskaper. Hur kan vi känna igen formerna? Introducera begreppen: Cirkel, Triangel, Fyrhörning, Rektangel, kvadrat, sida, hörn.

2. Läraren spelar upp videon: PÅSKPYSSEL: Geometriska former. (5min) Under tiden som videon spelas tar läraren tillvara på de lärotillfällen som finns i videon och pausar den när det behövs. Exempelvis när formerna visas. Vi samtalar: vad är det för form de använder nu? För att upprepa de ämnesrelaterade orden vi håller på att lära oss.

3. Göra påskpyssel. Läraren väljer ett utav de pyssel som visas i filmen. Läraren skriver upp stegen 1, 2 , 3 på tavlan för att hjälpa eleverna. Eleverna kan även få titta på videon via exempelvis en surfplatta för att komma ihåg vad man skulle göra. Läraren påminner eleverna att använda de geometriska formernas korrekta namn när de förklarar för sina kompisar.

4. I slutet av lektionen görs en gemensam sammanslutning där eleverna får visa vad de lärt sig. (Mycket tid:) Läraren sätter upp formerna på tavlan igen, men utan att avslöja deras namn och eleverna får välja en att säga det korrekta namnet på.  (Lite tid:) Eleverna säger namnen på formerna i kör.

Hur skulle jag kunna utveckla denna lektionen bättre? Har du ett annat förslag på hur lektionen hade kunnat utformas? Kommentera nedan

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s