Påsken är så härlig med allt påskpynt och färgglatt pyssel som pryder väggarna i klassrummen landet över. Så därför skriver jag ytterligare ett inlägg om arbetsmaterial som kombinerar påsken med våra skolämnen. I detta inlägg länkar jag även till en del utav mina kära lärarkollegors material. Materialen går även att använda när det inte är påsk. Klicka på läs mer.

Påsk med matematik. Detta arbetsblad är gjort utav Grundlärarstudenten. I arbetsmaterialet ska eleverna måla klart äggen så att underdelen ser likadan ut. Arbetsmaterialet kombinerar påsk med symmetri och under min lektion skulle jag gått igenom symmetrins innebörd där eleverna då får öva detta med hjälp av arbetsbladet. Jag hade arbetat med de övergripande målen:
- Symmetri, till exempel i bilder […] och hur symmetri kan konstrueras.
Materialet hittar du på min sida på lektion.se.
Påsk med värdegrund.

Detta arbetsmaterial är gjort utav Anna Wassenius. Det går ut på att alla elever målar ett ägg var, för att sedan tillsammans skapa en stor tavla. Anna rekommenderar att arbeta med temat ”lika olika, lika unika”. Då äggen i hennes material finns i fyra olika storlekar så kan man göra hur stort eller litet projekt man vill.
I mitt klassrum skulle jag i samband med detta material arbetet med några av de övergripande målen:
- respekterar andra människors egenvärde,
- tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
- kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen
Materialet finns hos Fröken Anna
Följ också gärna henne på instagram.

Påskbingo med begrepp (Religion). Nästa arbetsmaterial är gjort utav Tanja Tinglöf. Eleverna får varsin bricka med begrepp som hör påsken till, ex. jesus, påskdagen. Läraren läser sedan upp ett påstående och eleverna kryssar av det ordet som de tycker stämmer överens. Hur många bingo kan klassen få? (för att inte göra det till en tävling).
Tanja har även gjort en annan variant utan begrepp där läraren skriver upp många påsk-begrepp på tavlan och sedan får eleverna skriva in ordet själva på deras bricka.
I mitt klassrum skulle jag arbetat mot målen:
- Eleven kan ge exempel på någon högtid […] central berättelse från kristendomen, […] judendomen.
- Eleven återger delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln […]
Materialet finns hos Mitt Roliga Klassrum.
Följ också gärna Tanja på instagram.

Påsk med gömda begrepp. Mitt sista tips på arbetsblad kommer ifrån Sandra Karlsson. I hennes material ska man hitta de gömda påskorden i en ruta full med bokstäver. Detta är en liten kluring för eleverna.
I mitt klassrum skulle jag kombinerat detta arbetsmaterial med min svenskalektion och arbetat med att känna igen ord och stavning, ordförståelse (vad är pollen, kittel och påskkäring?).
Arbetsbladet hittar ni här: lektion.se
Följ också gärna Sandra på lektion.se
Hoppas ni får ett härligt påsklov!