Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Svenska

Svenska: Skriva berättelser: Med karaktärsschema

svenska_karaktärsschemaKaraktärsschema © Veronica Grönte och Studentlitteratur 2002
Länk till kopieringsunderlaget: Karaktärsschema

Under svenskan i förra veckan fick eleverna börja arbeta med karaktärsschema, för att de sedan ska kunna använda sig av det när de skriver berättelser i framtiden. Arbetsbladet ”Karaktärsschema om djur” som de får använda sig utav är skapat av Veronica Grönte och hämtat från skrivhandledningen Pennvässaren som går att hitta via denna länk.  Länk till kopieringsunderlaget: Karaktärsschema

Klicka på läs mer för att komma till lektionsplaneringen! Karaktärsschemat kan användas som en stödstruktur för att skriva berättande texter. Eleverna kan då istället fokusera på att skriva berättelsen med utgångspunkten karaktären, istället för handlingen.

Skriva berättelser med karaktärsschema
Mål: Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
Förberedelse: 
Projicera arbetsbladet ”Karaktärsschema om djur”. Gör så att du kan skriva i de olika rutorna.

Genomförande: Lektionen inleds med att eleverna får reda på att vi ska börja arbeta med arbetsområdet ”skriva berättelser”. Eleverna får berätta vad de vet om berättelser. Och om de vet vad en karaktär är. Eleverna i min klass hade redan arbetat med personbeskrivning och vi kunde göra återkopplingar till det. Under lektionen gör eleverna gemensamt karaktärsschemat. (Läraren agerar sekreterare och skriver de eleverna säger.) Läraren bestämmer om ett djur som karaktärsbeskrivningen ska handla om. I vårt fall valde vi en ekorre. Eleverna får sedan fylla i alla rutor i karaktärsschemat med hjälp av den fakta de redan kan om djuret.

Här kan du se hur vårt karaktärsschema blev:
Karaktärsschema Ekorren 2C

Här är även en film om Veronica Gröntes material:

Du kan läsa mer om Veronica Gröntes skrivmetodik, MaketeMetoden, här.

Nästa lektion går vi vidare och använder oss utav hinderschemat!

En reaktion till “Svenska: Skriva berättelser: Med karaktärsschema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s