Musik · Tema Melodifestivalen · Tematiskt arbetssätt

Melodifestivalen i klassrummet – Ämnet musik

Hej! Mellotemat är igång i full fart. Vi har hunnit med 3 deltävlingar hittills. I vår klass har Theoz, Panetoz, Tone och John Henrik varit speciellt populära. Vilka är era elevers favoriter?
För att utveckla temat och integrera fler ämnen tänkte jag dela med mig av hur man kan använda sig av ämnet musik. Det är ju en musiktävling och det måste vi ta tillvara på! Detta inlägg är en del i ett tema. Har du inte läst mitt senaste inlägg, finner du det här.


För att koppla en del av lektionerna till ämnet Musik har vi haft olika lektioner som fokuserar på bidragens innehåll. Innan jag börjar förklara vad vi har gjort för att koppla till läroplanen i musik så vill jag understryka att jag egentligen inte är en utbildad musiklärare. Trots detta har jag mina elever i ämnet musik och försöker mitt bästa för att tillgodose dem kunskaperna. Med det sagt så får ni gärna rätta mig om jag använder något begrepp fel i nedanstående text!🙂

Intro, Vers och refräng
Vi har lyssnat på bidragen och pratat om låtens byggstenar: Intro, Vers och refräng. (Betydelse av begreppen). Vi spelar upp låten och eleverna har fått räcka upp handen när de tror att versen, refrängen eller introt börjar. Även att ta ner handen när det låter som om låtdelen är över. Detta tyckte eleverna var mycket spännande och vi lyssnade på olika genrer för att höra skillnaden.

Puls, rytm och takt
I samband med lyssningen av låtarna har vi pratat om musikbegreppen puls, rytm och takt. Exempelvis kan eleverna testa att klappa i takt.

Tonhöjd och noter

Vi har arbetat om begreppen hög och låg ton. Vi använder oss av en låt från melodifestivalen som eleverna redan kan. Jag ber eleverna sjunga med en hög ton genom att hålla handen högt upp. För att signalera att de ska byta till ett lågt tonläge sänker jag min arm. Så prövar vi oss fram tillsammans. Eleverna brukar tycka att detta är fantastiskt roligt.
För att utveckla detta tog jag fram en bild på ett tomt notblad. Vi pratade om att de höga noterna brukar vara långt upp på notbladet och de låga tonerna brukar vara långt ner på notbladet. Detta är en stor förenkling av begreppet noter och hur notbladet fungerar, men vi fokuserar på att leka med begreppen och fånga deras intresse snarare än att vara helt korrekta.
Vi prövade att sjunga låten igen. Jag visade med fingret på notbladet, när jag befann mig långt upp sjöng eleverna ljust och när jag befann mig nere på notbladet sjöng de mörkt. Här kan man också samtala om röst och hörselvård. Eleverna vill till en början höga styrkan i rösten och kanske ”skriker” istället för att använda sig av en ljus ton.

Vi fortsatte sedan lektionen med att spökskriva noter. Eleverna fick ett tomt notblad och fick skriva noter hur de ville. De skulle sedan försöka skapa musik i appen Garage Band. De använde sig av pianot då vi tidigare pratat om att mörka stamtoner är på vänster sida och höga toner är på höger sida.

Olika instrument
Vi har pratat om vilka olika instrument som används i låtarna. Kan vara fördelaktigt att välja en låt där instrumenten visas på scen. Exempelvis låten Tennessee Tears – Now I Know där de visar många instrument. Låt eleverna till en början bara lyssna och klura ut vilka instrument som används. Till stöd kan man ha bildstöd på olika instrument framme på tavlan. De kan skriva eller rita ner sina svar på en whiteboard. Eleverna kan sedan få se klippet och se om de ser ytterligare något instrument som de inte fått med.

Skapa egna låtar
Vi har även använt oss av appen Garage Band. Där får eleverna skapa egna låtar med alla instrument som finns att tillgå. Mina elever är vana vid att använda denna app och ingen vidare instruktion har krävts då vi använt den sedan förskoleklass. Det krävs viss övning för att förstå hur instrumenten ska användas på ett givande sätt.

Måla till låtarna
Välj några låtar och låt eleverna lyssna på musiken samtidigt som de målar. Påpeka att man kan måla tankar, känslor och inre bilder som man får när man lyssnar. Välj gärna låtar som är stor kontraster till varandra.

Skapa ett eget nummer
Eleverna kan få göra sin egen dans koreografi till ett bidrag ur melodifestivalen. Låt eleverna välja ett bidrag och göra danssteg till som de sedan kan presentera för klassen. Koreografin kan också vara teater och gestalta en berättelse som passar till låten. Kanske kan ni lära er varandras danser?

Genom temat har vi berört flera punkter i det centrala innehållet i ämnet musik.

Utdrag ur lgr22, åk 1-3 ämnet musk:

  • ”Musikaliska byggstenar: puls, rytm, tempo, klang, tonhöjd och dynamik.”
  • Röstvård och hörselvård vid sång, spel och lyssnande.
  • Olika musikinstrument. Hur de låter, vad de heter och hur de ser ut.
  • Musiksymboler, bilder och grundläggande notkännedom.
  • ”Slagverksinstrument, stränginstrument, tangentinstrument och digitala verk­tyg för musicerande och musikskapande.”
  • Associationer i form av tankar, känslor och inre bilder som uppkommer genom musikupplevelser.
  • Rösten och hur den kan användas för musikaliska uttryck genom variation av klang, rytm och dynamik.
  • Gestaltning av sånger och berättelser med ljud, rytmer och rörelser.

Detta är bara en liten del av allt vi gjort under dessa år som jag använt detta tema i min undervisning. Det finns mycket mer man kan göra med Melodifestivalen som tema och att knyta an till vår läroplan. Bara fantasin sätter gränserna för att få utlopp för all melodifestival-feeling man har!

Hoppas detta inlägg var till inspiration, Happy Mello-Weeks! 🥳🎉

🥳
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s