Tema Melodifestivalen · Tematiskt arbetssätt

Melodifestivalen i klassrummet

Hej på er! Nu är det äntligen mellodags igen. Ni som följer mig på Instagram vet att jag är en riktig mellofantast. Varje år vid denna tiden har vi Melodifestivalen-tema i mitt klassrum. Det uppstår alltid ett jubel i min klass när jag avslöjar att det återigen är dags för att följa årets musikfest. Även ni följare verkar uppskatta materialet vilket är superkul. I detta inlägg beskriver jag hur jag använder mig av Melodifestivalen kopplat till läroplanen!
(Nedanstående inlägg innehåller reklam för mitt eget material)

Vårt Melodifestivalen tema brukar vanligtvis pågå under alla de veckor som Melodifestivalen har sina deltävlingar, ca 6 veckor. Vi ägnar en lektion i veckan till temat och blandar ämnet musik med matematik. En vanlig mello-lektion brukar ske på följande sätt:

Inledning

Powerpoint. Klicka på bilden för att komma till materialet.

Jag släcker ner klassrummet och startar Melodifestivalens intro-låt. Jag har även en discolampa som får ljussätta rummet i olika färger.
Eleverna arbetar med sin startuppgift vid sin plats under tiden som alla elever smyger in.
När alla elever är på plats avslutar jag startstunden och de plockar undan. För att göra det tydligt att mello-lektionen börjar tar jag på mig min konferancier-hatt. För att göra det spännande för eleverna presenterar och börjar jag likt en deltävling i det riktiga programmet. Jag förställer rösten och börjar med min ”konferencier-röst”, om jag får feeling slänger jag in mellobegrepp som ”hjärtrösta” och ”nu kör vi!”. Eleverna applåderar och tjoar.
I samband med det här har jag uppe powerpointen där vi kan se alla deltävlingens bidrag. Powerpointen finns att ladda ner på min sida på skolmagi.

Lyssning

Vi lyssnar tillsammans på bidragen på SVTplay. SVT lägger ut alla bidrag så man kan få smyglyssna på fredagen INNAN deltävlingen sänds. Dessa klipp är 30 sekunder långa och ger ett hum över hur låten går. Givetvis kan man ha lektionerna efter deltävlingen sänts på TV, MEN deltävlingarna går bara att se till och med måndagen efter sändning. På tisdagen sedan kan man bara lyssna på de bidrag som inte gått vidare. Finalbidragen kan man se först efter den fjärde deltävlingen. Vi har därför våra mellolektioner på fredagar, men det går lika bra på måndagen efter en deltävling.

Röstkort. Klicka på bilden för att komma till materialet.


Röstning

Efter vi har lyssnat på bidragen är det dags att rösta! För att komplettera temat har jag skapat material som jag använder mig av. Allt finns tillgängligt på min sida på Skolmagi. En del av materialet är gratis och andra kostar en liten summa. När vi röstar brukar vi använda oss av röstkorten jag skapat. Eleverna skriver 2 bidrag från deltävlingen som de tyckte bäst om. Till stöd för elevernas skrivande har jag framme powerpointen med alla namn på bidragen.

När det är färdigt lägger eleven ner lappen i röstningsburken. Jag använder mig av en burk som ser ut som en diskokula. Det är egentligen en mugg med sugrör. Finns att köpa liknande här.

Resultat

När alla elever röstat räkans rösterna ihop. Antingen av mig eller eleverna. Då vi kört detta tema under många år, sedan eleverna gick i förskoleklass har vi under årens gång gjort på olika sätt gällande presentationen av resultatet.

  • I förskoleklass gjorde vi en frekvenstabell tillsammans på tavlan. Vi räknade upp alla röster och gjorde streck vid varje artist.
  • I årskurs 1 fick eleverna i par göra en frekvenstabell på en whiteboard samtidigt som vi gick igenom vilka som röstat på vilken artist.
  • I årskurs 2 började vi med stapeldiagram och gjorde ett gemensamt på tavlan.
  • Nu i årskurs 3 har jag delat in eleverna i jurygrupper. Varje vecka får en jurygrupp räkna rösterna och göra en frekvenstabell. Eleverna får även presentera resultatet för sina klasskompisar. I semifinalen och finalen ska de även få göra ett eget stapeldiagram av juryns resultat.

Utdrag ur lgr22, 1-3 ämnet matematik:
”Enkla tabeller och diagram och hur de används för att sortera data och beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg.”

Vi presenterar alltid resultatet i en powerpoint där det finns en frekvenstabell. Denna powerpoint finns att ladda ner på min sida på skolmagi. Jag skriver ut alla sidor och sätter upp på vår mellovägg.

Vimplar. Klicka på bilden för att komma till materialet

Final

Dagen innan mellofinalen brukar vi ha mellofest! Eleverna får klä sig i glitter och glamour. Vi har gjort mellohattar (mall här). Satt upp vimplar och pyntat klassrummet på olika sätt. Vi bjuder på lite popcorn och saft. Vi kollar igenom bidragen som vanligt och röstar. Sedan har vi mellodisco där eleverna får dansa till låtarna.

Mellohatt. Klicka på bilden för att komma till materialet

Detta är hur vi vanligtvis brukar köra våra melodifestivalen-lektioner. Jag brukar kombinera temat med musiklektioner. Hur man kan kombinera lektionerna med ämnet musik beskriver jag i nästa inlägg.

Roligt att se att ni använder er av mitt mellomaterial!

Happy mello-weeks! 🥳🎉

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s