Arbetsmetoder

Sex sätt att låta elever utvärdera en lektion

6sättattlåtaeleverutvärderaenlektionTidigare vecka skrev jag om olika sätt att avsluta en lektion och fokuserade i det inlägget på sätt att få information om vad eleverna lärt sig. I det här inlägget fokuserar jag på olika sätt att låta eleverna utvärdera en lektion, för att få reda på vad eleverna tyckte och hur långt de har kommit. Var det en bra/dålig lektion? Varför? Lärde du dig någonting? osv. Här under listar jag 6 olika sätt att elevutvärdera en lektion. 

  1. thumbs-up-1006172_960_720.pngTummen. Denna metod tipsade jag om i förra inlägget, men är även effektiv för att få reda på vad eleverna tyckte. Eleverna sitter på sina platser och läraren frågar eleverna: Vad tyckte ni om lektionen? Var den svår eller lätt? Eleverna svarar då genom att visa med tummen. Tummen upp betyder att lektionen var lätt. Tummen åt sidan att den var sådär svår. Tummen nedåt visar att den var svår. Fördelen med denna metod är att läraren snabbt får en överblick över vad eleverna tyckte, och läraren kan med fördel fråga fler frågor som: Lärde du dig någonting?
  2. Arbetsuppgifter i plastfickor. Metoden kräver 3 olika plastfickor i olika färger som hängs upp någonstans i klassrummet. De olika färgerna symboliserar: grön – lätt, gul – varken lätt eller svår, röd – svår. När lektionen är slut får eleverna en lapp som de får lägga i den plastficka som de själva tycker. Genom den här metoden får läraren reda på vad eleverna tyckte om lektionen, hur många elever som tyckte att den var lätt, svår, eller mittemellan.
    Denna metod kan även användas för att se hur långt eleverna kommit i sitt arbete. De olika plastfickorna får då lappar där det står:  Jag är färdig, Jag är nästan färdig, jag är inte färdig.  Efter avslutad lektion lägger eleverna sitt arbetsblad, som de arbetat med under lektionen, i en utav plastfickorna. (Går även att göra med lådor). Exempelvis som den här läraren har gjort: pinterest-länk.
  3. Plastmuggar. Denna arbetsmetod är nog många utav er bekanta med. Det kallas även för trafikljus. Varje elev får 3 muggar att ha på sin bänk: en grön, en röd, en gul och staplar dessa på varandra. För att få reda på vad eleverna tyckte om lektionen placerar eleverna en utav muggarna högst upp beroende på vad de tyckte. Grön – Jag förstår. Gul – Jag förstår lite. Röd – Jag förstår inget alls om vad vi gjorde på lektionen. Här är ett exempel på muggar: google-länk
  4. Lappar på tavlan. Vid tavlan placeras post-it i två olika färger: röd och grön. Vid lektionens slut får eleverna placera antingen en grön eller en röd på tavlan beroende på vad de tyckte om lektionen. Eleverna kan också få skriva på lapparna vad de tyckte var svårt/bra/tråkigt/lätt.
  5. Handuppräckning med slutna ögon. Denna är liknande som tummen, men här får eleverna istället ha stängda ögon och räcka upp handen när de håller med det läraren säger. Läraren säger påståenden och eleverna räcker upp handen om de håller med. Exempelvis: Jag tyckte att lektionen var rolig. Jag tyckte att lektionen var för lätt. Jag tyckte att lektionen var för svår.
  6. Utvärdering med arbetsblad. I denna metod gör man ett frågeformulär till eleverna där de får svara på vad de tyckte om lektionen/lektionerna. Eleverna får då kryssa i det svar som de tycker. Till exempel detta papper: lektion.se-länk.

Brukar du låta eleverna utvärdera dina lektioner? Hur arbetar du? 

Tidigare arbetsmetod-inlägg:
4 sätt att avsluta en lektion
Läxgenomgång på ett roligare sätt
– 4 annorlunda sätt att redovisa skrivuppgifter
– 7 olika sätt att redovisa böcker

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s