Arbetsmetoder

4 sätt att avsluta en lektion

4sättattavslutaenlektion.png

Ett bra sätt att avsluta en lektion är alltid att göra en återsamling i klassrummet och diskutera med eleverna hur utgången blev. Andra gånger har man mindre tid, men man vill ändå ha reda på vad eleverna lärt sig på lektionen för att veta vad man ska göra nästa gång, eller vad eleverna tyckte om lektionen. Därför har jag nedan listat fyra olika – snabba och effektiva – sätt att avsluta en lektion.

1. Exit-lapp. En exitlapp går att göra med eleverna på flera olika sätt. En exitlapp utgörs av en post-it där eleverna skriver. I denna version får eleverna en post it-lapp, där de får svara på en specifik fråga som läraren ställt (som de ska ha lärt sig under lektionen).  Exempelvis, vad är en kub? När eleverna skrivit svaret på lappen, sätter de upp den på dörren när de går ut på rast.
Denna metod ger läraren en helhetsbild över klassens förmågor inom ämnet. Däremot får läraren inte specifik information om vilken elev som lärt sig, och vilken som inte gjort det, däremot vet läraren vad klassen behöver arbeta vidare med. Det läraren kan göra om den vill ha mer koll på vad eleverna kan individuellt: är att stå vid dörren och observera när eleverna lämnar sin lapp, för att få reda på dess kunskaper, alternativt att eleverna skriver sitt namn på lappens baksida.

2. Fråga – svara – gå. Denna går också att göras på olika sätt. ex att eleverna ställer sig på rad vid dörren. Eleven får en fråga som berör lektionens ämne, ex vad är 3 + 3. Kan de svaret på frågan får de gå ut på rast, kan de inte svaret får de en ny chans genom att ställa sig sist i ledet. För att göra det enklare för eleven, så kan eleven få samma fråga när den väl kommer fram igen.
En variant är även att ställa samma fråga till eleverna, då kan de lyssna på kompisens svar, sedan säga sitt eget svar och har därav hört det två gånger. Kunskapen befäster sig bättre om eleven själv får uttrycka med egna ord och även lyssna.
Här kan läraren få en bild över vad varje individ lärt sig under lektionen.

3. Post-it på tavlan.  Eleverna får en post-it-lapp och får sedan svara på frågan ”vad har jag lärt mig idag?”. Eleverna sätter lappen på tavlan.
Här kan läraren, precis som under metoden ”exitlapp” observera vilken elev som sätter lappen var, och läsa deras svar för att få en uppfattning om vad de lärt sig.

4. Tummen. Eleverna får utvärdera lektionen genom att visa antingen tumme-upp, tumme-ner, tumme-åt-sidan. Läraren ställer frågor, exempelvis har du lärt sig något idag, och eleverna visar. Läraren kan här lyfta elevernas svar, exempelvis vad har du lärt dig? Varför tror du att du inte lärde dig något?

Hur brukar du avsluta en lektion? Har du ett annat effektivt sätt?

Tidigare arbetsmetod-inlägg som du kanske gillar:
Läxgenomgång på ett roligare sätt
– 4 annorlunda sätt att redovisa skrivuppgifter
– 7 olika sätt att redovisa böcker

Annons

En reaktion till “4 sätt att avsluta en lektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s