Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Religion · Religionskunskap · VFU 3

Temaarbete: Religion: Kristendom och Judendom: Berättelselektion

Lektion 6 – Kristendom och judendom
kristendomjudendom_berättelser
Eleverna har nu fått arbeta med varje religion under 2 lektioner. Under föregående lektioner har vi fokuserat mer på målet om högtider och symboler. Eleverna har även fått ställa frågor och fått lära sig om varje religion. Under lektion 6 och 7 bestämde vi oss för att fokusera på det tredje målet, berättelser inom varje religion. Vi började med att arbeta med en berättelse ur gamla testamentet, eftersom att det berör både kristendom och judendom. Det här var min sista besökande lektion under min praktik. Lektionsplaneringen finner ni genom att klicka på läs mer! 

Noah och den stora översvämningen
Mål: Känna till berättelse ur gamla testamentet.
Förmågor: analysera kristendomen, andra religioner

Förberedelse: Berättelse om Noah (Berättelsen i lektionsplaneringen är tagen ifrån Barn bibeln). Pappersremsor med text från berättelsen. Arbetsblad, där eleverna får både skriva och rita.

Genomförande: Läraren läser berättelsen om Noah högt för eleverna. Efteråt får eleverna återberätta handlingen i berättelsen. Eleverna får sedan en varsin del ur berättelsen på en pappersremsa. (På remsan står ett nummer och en text. Numret skriver de på baksidan av arbetsbladet, för att det ska bli lättare för läraren att sätta ihop berättelsens delar sedan). De får också ett arbetsblad där de ska skriva av sin del av berättelsen på rader, och rita en bild till. Bilden ska vara i fokus under lektionen. Deras olika delar kommer sedan läraren att sätta ihop till en bok om Noah.

Resultat
Denna lektion var mycket uppskattad. (Av många skäl tror jag.) Dels för att alla kunde vara med och utföra uppgiften. Dels för att eleverna fick chans att skapa och fantisera själva. Dels för att det samtidigt som det var en enskild uppgift, fick eleverna skapa något gemensamt – en bok. De allra flesta hann bli klara under en lektion och eleverna samarbetade bra om de inte kom på något att rita själva. En bra lektion! 

Annons

2 reaktioner till “Temaarbete: Religion: Kristendom och Judendom: Berättelselektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s