Årskurs 2 · Lektionsplanering Matematik · Okategoriserade · VFU 3

Matematik: Lektionsplanering Problemlösning

matematik problemlösning.png
Under en tidigare vecka i min praktik gjorde jag en lektion där eleverna fick arbeta med problemlösning. Det här var en väldigt lyckad lektion som uppskattades mycket utav eleverna! Lektionsplaneringen finns som vanligt om du klickar på ”Läs mer”.

Problemlösning
Lektionen inleddes med att eleverna fick reda på att vi under dagens lektion skulle arbeta med problemlösning. Eleverna fick då definiera begreppet ”problemlösning”. Jag berättade sedan för eleverna att jag skulle läsa en saga, med ett problem som vi gemensamt skulle lösa på tavlan. Jag bad sedan eleverna att räcka upp handen när de tyckte att jag skulle skriva upp, eller rita något på tavlan. Något som skulle hjälpa oss senare, att lösa matteproblemet. Vi ritade och löste sedan problemet gemensamt på tavlan, där eleverna fick föra fram sina tankar och diskutera i helklass. Under nästa lektion skulle eleverna få göra sina egna problemlösningar. Problemet hittar ni nedanför.

Uppgift problemlösning – Köpa godis
Idag är det lördag och godisdag. Anton och Adam får bara köpa godis på lördagar. De tycker att det är bra. Tandläkaren tycker också att det är bra. Det blir inte så många tänder att laga då, säger han. Men vad ska man köpa för godis? Adam har redan bestämt sig. Det blir en påse kolor, med 5 kolor i.

  • Rita godispåsen med 5 kolor i.

Han köper också två påsar med salta pengar. I påsarna finns det 2 salta pengar.

  • Rita två godispåsar, med 2 salta pengar i varje.

Hur många godisbitar har Adam köpt?

Anton vet inte vad han ska köpa. Han är inte sugen på choklad, eller lakrits eller klubbor. Han måste vara färdig snart för mamma och pappa kommer snart tillbaka ifrån mataffären. – Ta något bara, säger Adam. Men det är inte bara att ta, man måste vara sugen på det. Anton bestämmer sig för att köpa två påsar med sega, söta geléhjärtan. I varje påse finns det 2 hjärtan.

  • Rita två påsar med två hjärtan i varje.

Han köper också en påse med 4 salta fiskar.

  • Rita en påse med 4 salta fiskar.

Hur många godisbitar har Anton köpt?

Hur många godisbitar har Adam och Anton köpt tillsammans?

Adam äter upp 3 stycken.

  • Sudda ut 3 godisbitar.

Hur många har de kvar nu?

Glöm inte att följa grundlärarstudentens instagram och facebook!

 

En reaktion till “Matematik: Lektionsplanering Problemlösning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s