Årskurs 2 · Lektionsplanering Svenska · VFU 3

Temaarbete ordklasser: Sortera ord

Lektion 1 – INTRODUKTIONtemaarbeteordklasser_sorteraord.png
Under mina få praktik-dagar (4 stycken) så har jag redan hunnit att starta ett nytt temaarbete! Eleverna i årskurs 2 ska under mina veckor få lära sig om ordklasserna: substantiv, adjektiv och verb. Under första lektionen ska eleverna endast få en introduktion (”morot”) till temaarbetet genom att sortera ord. Nedan kan ni läsa lektionen i sin helhet och stencilerna som jag och en kursare har gjort går att ladda ner här!

Sortera ord
Förberedelse: Lappar med 9 stycken ord. 3 stycken lappar med rubrikerna ”Se”, ”höra” och ”göra”. Skriva ut stencilerna Sortera ord, Sortera ord: Extra uppgift.

Syfte: Eleverna ska få öva på att dela in ord i olika grupper.

Genomförande: Läraren som har satt upp nio stycken ord i huller om buller på tavlan, säger till eleverna: ”Tycker ni inte att tavlan ser stökig ut? Vi måste städa orden!”. Eleverna får därefter ge förslag på hur man kan sortera orden i olika grupper. Antingen kommer eleverna efter en stund ge något av förslagen ”göra, se och höra” eller så får läraren leda in dem till det.  Eleverna sorterar då upp orden i grupperna ”se”, ”höra” och ”göra”. De kommer därefter få göra en likadan uppgift på egen hand.  I slutet får eleverna reda på att vi kommande lektioner kommer att fortsätta sortera ord, utefter ordklasserna: substantiv, adjektiv och verb.

21439320_10212105535250519_1326848564_o (1).jpg
21441425_10212105535490525_1656964956_o.jpg

Annons

2 reaktioner till “Temaarbete ordklasser: Sortera ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s