Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Lektionsplanering Matematik · VFU 3

Matematik-aktivitet: Hemligt tal

matematikNu är tredje praktiken i fullgång (ni kan följa mig dag för dag på instagram!) Under matematiken idag fick eleverna i en årskurs 2 göra en variant av aktiviteten ”hemligt tal”.

Hemligt tal

Förberedelser: Post it-lappar med olika tal på.
Utförande
Eleverna delas in i par där en i paret  får en post it-lapp med ett ”hemligt tal” på. Eleven får inte visa sin kompis sitt hemliga tal. Kompisen som inte har lappen ska gissa vilket det hemliga talet är genom att ställa frågor. Exempel på frågor: – Är talet högre än 50? – Är talet lägre än 20? – Är talet jämt?

I vår klass hade vi extra betoning på att använda sig utav ”matteorden”: färre, fler, jämnt, ojämnt(/udda), tiotal och ental. Vi ställde frågor som:  – Har talet några ental? – Har talet färre ental än tiotal? – Är entalen fler än 5? – Är entalen färre än 8? – Är tiotalen 3?

Eleverna älskade denna aktivitet och vi har sedan den introducerades gjort den 2 gånger till. Vi gjorde även leken ”svårare” genom att man fick hitta på sitt eget hemliga tal (utan post it-lappar) och att ta tal över 100. Vi har även gjort aktiviteten både inomhus och utomhus, båda fungerade!

Orginalversionen av aktiviteten är att en elev får en post it-lapp som läraren sätter fast på pannan. Eleven med lappen ska sedan ställa frågor till kompisen, och på så sätt få reda på det hemliga talet den har på pannan. Jag valde bort att eleverna skulle ha lappen i pannan då det skulle bli väldigt stökigt eftersom att lapparna kan ramla av.

Kommentera gärna om du har testat ”hemligt tal”!

Annons

En reaktion till “Matematik-aktivitet: Hemligt tal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s