Årskurs 1 · Årskurs 2 · Lektionsplanering Datakunskap · VFU 3

Källkritik i skolan: Lektionsaktiviteter

källkritikiskolan

Under föreläsningen i källkritik fick vi några förslag på lektioner som vi kan göra med eleverna i de lägre årskurserna. Här är några av dem, ett par andra har jag kommit på själv och några har jag hittat på nätet.

Lektionsförslag

Fakta eller åsikt? Eleverna får olika meningar som eleverna sedan ska avgöra genom diskussion om det är fakta eller åsikt. Eleverna får genom den här övningen lära sig hur man avgör om en enkel text kan ha skrivits med en underliggande åsikt. Exempel på meningar: Äpplen är gott. Godis är onyttigt. Grisar är söta. Hönor låter konstigt. Tuppar är ståtliga. 

Vilka står bakom webbplatsen? Eleverna får i den här övningen lära sig att ta reda på vilka som har gjort webbplatsen och om den därför är tillförlitlig. Eleverna får i uppgift att titta på några webbplatser och ta reda på vilka som står bakom den. Kan webbadressen ge oss några ledtrådar?  Av: Christina Löfving.

Är en källa tillräckligt tillförlitlig? Eleverna får i uppgiften kunskap om att det är viktigt att vara källkritisk genom att inte bara ha tilltro till en källa, utan att även kontrollera genom att hitta andra källor.  Eleverna delas in i grupper och får ett djur att forska om. Eleverna ska först skriva ner saker om djuret som de redan vet om. Därefter ska eleverna läsa en kort text (som läraren har skrivit, exempel här nedan). Eleverna ska diskutera om de tror att allting i texten är sant, eller om det är något som inte är rätt. De ska sedan kontrollera faktan i en faktabok. 

Bildanalys. Eleverna får genom övningen kunskap om hur man analyserar en bild och hur man avgör om en bild är tagen för ett underliggande budskap. Eleverna får en bild som de får analysera med hjälp utav några stödfrågor. Exempel på frågor: 

  • Vilka känslor får ni av bilden?
  • Hur ser kroppsspråket ut på personerna?
  • Hur ser deras ansiktsuttryck ut?
  • Hur ser färgerna ut i bilden och hur påverkar det känslan?
  • Vad säger bakgrunden/omgivningen?
  • Vad säger det som inte syns/bara syns lite av i bilden?
  • Vill bilden sälja något vad?
  • Blir du sugen att köpa/göra något när du ser bilden – vad?
  • Kan bilden vara manipulerad/omgjord? Hur vet man det?

Analysera en kort film. Eleverna får kunskap om hur man kan avgöra om en film är tillförlitlig eller ej. Eleverna får se på en kort ”faktafilm” som inte egentligen är riktig, det vet dock inte eleverna om. Elevernas uppgift är att kontrollera om något i filmen egentligen stämmer, genom att titta i böcker och genom att söka på internet.

Vilken är den riktiga? Eleverna får genom uppgiften kunskap om hur viktigt det är att vara källkritisk till bilder. Eleverna får två bilder som ser nästan likadana ut. Den ena är omgjord medan den andra är orginalet. Eleverna ska sedan i par avgöra vilken de tror är den riktiga.

Viskleken. Eleverna får genom övningen förståelse i hur ett rykte kan uppstå och hur det sedan kan leda till en artikel på nätet. Eleverna ställer sig i ring. Läraren viskar en mening till en utav eleverna. Elevernas uppgift är sedan att viska vidare till alla i gruppen har fått en viskning. Sista personen säger då meningen högt och i nästan alla fall har meningen förändrats under lekens gång. Eleverna tillsammans med läraren diskuterar efteråt hur det kan uppstå och hur artiklar på internet kan uppstå genom det här.

Vilken är tillförlitlig? Målet med uppgiften är att eleverna ska få förståelse för vikten av att läsa flera källor. Eleverna blir indelade i gruppen om 3. De ska sedan få leta upp fakta om ett ämne och sedan fylla i tabellen. Eleverna måste använda flera källor. De ska sedan jämföra källorna och diskutera om vilken som är mest tillförlitlig.

Bamse_kallkritik_LilleSkutt-1.jpgGrundlärarstudenten äger inte bilden. Bildkälla: http://www.bamse.se/blogg/bamse-lar-barn-att-vara-mer-kallkritiska/

Annons

En reaktion till “Källkritik i skolan: Lektionsaktiviteter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s