Arbetsmetoder · Lektionsplanering

Bästa idébanken för lektioner

pinterest1.pngLektion.se i all ära, men den bästa idébanken till mina lektioner har alltid varit Pinterest.
Pinterest har ett större utbud än lektion.se och visar mer exempel på hur man kan göra rent praktiskt. Däremot är lektion.se fortfarande bäst när det gäller arbetsblad. Om ni inte redan tidigare har kikat in pinterest så tycker jag att ni ska göra det, och om det finns någon som har testat – men inte är helt övertygad – läs vidare! Här nedanför finner ni en guide över hur man kan använda pinterest som lärare, och vad det finns för fördelar.

Vad är Pinterest?
Pinterest är en hemsida – men främst app – där man kan ladda upp och dela med sig av sina bilder på så kallade anslagstavlor. Bilderna kallas för ”Pins” och anslagstavlorna kan liknas med mappar eller album. Man kan också spara andra användares ”pins” i sina anslagstavlor.  En bra funktion är att man kan spara länkar på sina anslagstavlor som man hittar på olika hemsidor på internet. 

Här kan man läsa mer om pinterest: Pinterest på wikipedia.

Hur använder jag pinterest?
1. Ladda ner appen. Först och främst, för att komma igång så måste du börja med att ladda ner appen till din telefon eller surfplatta. Den finner du här: Appstore, google play. Man kan också använda Pinterest på datorn, då kan man börja med att gå in på hemsidan, som hittas här.  Jag kommer att visa hur man använder pinterest på en telefon, då det främst används som app av de flesta användare.

2. Skapa ett konto. Man kan skapa ett konto med sin e-post, sin facebook, eller med ett google-konto.

3. Följ 5 ämnen eller fler.  När man skapat ett konto får man välja ämnen som man ska följa. Ett tips är att välja ämnen som man har intresse av, då det är det här som kommer att visas i ditt flöde varje gång du loggar in på pinterest. Det spelar ingen roll hur noga du är när du väljer dessa, då det går att avfölja och följa andra ämnen senare, om man vill.

22471499_10212353471768777_1469617889_n

 

4.  Ditt flöde. När du valt 5 stycken ämnen kommer du nu till ditt flöde. Det är det här som kommer visas varenda gång du bestämmer sig för att gå in på appen. Här visas nya pins som du kanske gillar. Dessa pins är baserat på vad du följer för ämnen och vilka användare du följer, och vilka pins du har sparat tidigare. Detta flödet kan liknas med Facebooks flöde. Det går att rulla ner för att få se mer pins.

5. Klicka på något du gillar. När du har hittat en pin du gillar så kan du klicka på den. Då kommer det komma upp en sida där du antingen kan ”spara” din pin, gå till hemsidan som den pin kommer ifrån, eller visa liknande pins. För att spara en pin till ett senare tillfälle, klickar du på ”spara”.

6. Skapa en anslagstavla. Den pin som du sparar kommer att behöva en anslagstavla. Som jag skrev tidigare är anslagstavlor som grupper eller mappar på datorn, där man kan dela in sina pins i olika kategorier. Antingen väljer du en utav de anslagstavlor som pinterest har skapat åt dig, eller så trycker du på ”skapa en anslagstavla”. Då får man välja namn på anslagstavlan och välja om den ska visas för bara dig, eller om den kan visas för andra användare. Tryck sedan på ”skapa”. Den pin du sparade hamnar sedan under ikonen ”Sparat”, längst ner till höger. Ikonen ser ut som en person. 22446985_10212353559770977_586041523_n

7. Sparat. Under ikonen ”sparat” kan du se dina tidigare sparade pins och anslagstavlor.

8. Upptäck. Under ikonen ”upptäck” kan du söka på fler pins.

Det var basic på hur man använder pinterest, men det finns många bra filmer på youtube där de berättar mer:
Här nedan hittar ni två:

Hur kan jag som lärare ha nytta av pinterest? Det här är nog den mest väsentliga frågan i hela det här inlägget. Hur kan jag ha nytta som lärare av denna app? Jag använder mest pinterest för att kunna spara bra idéer till senare, när jag behöver dem. Jag sparar alla hemsidor och bilder på en plats (pinterest), i olika mappar så att jag lätt kan hitta dem. Det bra med pinterest är att man kan dela idéer med andra och ta del av andra lärares idéer. Slutprodukten blir lätt i fokus då det är bilderna i appen och på hemsidan som visas mest.  Genom det kan man se hur en del arbetsområden kan göras rent praktiskt.
22449118_10212353559850979_977840632_o
Ett exempel, häromdagen letade jag inspiration om ämnet ”trafik”, så jag sökte på pinterest. 
Jag sökte på ”traffic kids” och fick fram det här i mitt sökresultat (se bild nedan). Här fick jag mycket inspiration om hur jag skulle kunna bygga upp mitt temaarbete kring trafik. Eleverna kanske får göra det där stopplyset, vi får se! 

Hur som helst tycker jag att man kan testa och se hur man själv tycker att det är som inspirationskälla. Hoppas att det här inlägget var till nytta!
Här laddar du ner appen. Här kommer du till hemsidan. 

Annons

En reaktion till “Bästa idébanken för lektioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s