Bild · Lektionsplanering Bild

BOM Bild – 4B Skapa utifrån konst

IMG_7487_redigerad

Vi, i arbetslaget har fått som uppgift att göra en lektionsplanering utifrån den holländska konstnären Piet Mondrian. Lektionen har vi valt att kalla rutnät och uppgiften kan ta ungefär en och en halvtimme att utföra.

Utförandet

Till uppgiften behöver man:

 • Ett vitt A3 papper
 • Svart papper
 • Sax eller kniv (i så fall, skärmatta)
 • Klister eller lim
 • vattenfärg, endast röd, blå och gul färg. + Glas med vatten
 • Pensel
 • Linjal

IMG_7485.JPG

Såhär gör du:

 1. Klipp/Skär det vita A3 pappret så att det blir kvadratiskt.

IMG_7480.JPG

2. Skär/Klipp sedan 8 remsor från det svarta pappret, i olika bredd t.ex. 0,5 cm, 1cm, och 2 cm.

IMG_7484.JPG3. Dessa 8 remsor ska läggas både vertikalt och horrisontellt på det vita pappret. Eleverna ser till så Inga kvadrater/fält är lika stora.

4. När eleven är nöjd klistrar denne fast de svarta remsorna på pappret på vald plats.

5. Sedan ska de måla en del utav fälten mellan remsorna med färgerna blå, gul och röd.

Klart!

IMG_7491_redigerad.jpg

Mål

I skolverkets kursplan för årskurs 1 – 3 i bildämnet står det att eleverna ska få möjlighet att framställa/konstruera en bild med hjälp av olika redskap och använda plana material, i detta fallet papper. 

Konkretiserade mål (Göra målet tydligare för eleverna)

Du ska som elev få använda olika redskap och materialet papper för att göra ett eget Piet Mondrian konstverk.

Undervisning

När jag skulle utfört denna lektionen så skulle jag börja med att ta fram en eller flera verk som konstnären själv gjort och pratat med barnen om de ser några likheter, om de tycker om/inte tycker om bilderna, som en liten introduktion. Sedan hade jag presenterat redskapen vi skulle använda oss av och diskutera några av deras funktioner (som jag skrivit i de konkretiserade målen) och förklarat hur vi skulle utföra hela uppgiften. Jag skulle även skrivit upp allting på tavlan för att eleverna både ska öva upp sin läsförmåga och samtidigt inte glömma några utav stegen. Sen skulle jag låtit de utföra uppgiften på egenhand och efteråt lyft fram några av deras verk och låtit de prata om dem. Och självklart hängt upp alla på en vägg i klassrummet.

I boken Bild, Konst och Medier för yngre barn (2014) skriver Tarja Karlsson om visuellt lärande och hur allt som ingriper sinneliga erfarenheter via vår syn kan uppfattas som visuellt lärande. Hon menar på att den mentala bearbetningen av flera intryck blir omvandlade genom känslor och tankar som sedan blir till erfarenheter. Att vi lär oss med hjälp av våra sinnen genom samspelet mellan vårt tänkande och det emotionella. Att inte bara titta på en konstnärs verk, utan dessutom skapa själv tror jag kommer att göra så att eleverna skapar en emotionell erfarenhet och dessutom kommer ihåg lättare.  

Bedömning 

Det som kan bedömas i denna uppgiften är hur eleverna uppfattat instruktionerna. Genom att använda redskapen som lyfts fram på rätt sätt och att de har uppfattat hur man skulle göra uppgiften. 

Tillämpning

Med inspirationen utav Piet Mondrians konstverk får eleverna skapa en egen bild med hjälp utav de olika redskapen sax, lim, kniv, linjal, penslar och färg, samt materialet papper.

Egna reflektioner

Jag tyckte att den här uppgiften var intressant men relativt utmanande. Smart att lära sig om en konstnär genom att tolka hans konstverk men uppgiften var väldigt svår. Den tog långt tid att göra, var krånglig och hälften av personerna i vårt arbetslag misslyckades med uppgiften och fick göra om. Det var svårt att klippa/skära rakt och det var svårt att inte bli missnöjd med resultatet då man lätt kunde måla utanför och detta syntes tydligt mot det svarta pappret. Kanske kunde man gjort markeringar där man skulle sätta de svarta remsorna och måla färgen i rutorna innan man klistrade på remsorna, då gör det inget att man målar utanför, för det syns ändå inte när man klistrat över.

Det jag också tyckte var synd med denna uppgiften var att den inte handlade så mycket om elevernas egna skapande, utan mer att kopiera av.

Något som var bra är att man kan koppla denna uppgiften till ämnet matematik om man skulle vilja. Genom att mäta ut hur man gör ett A3 till en kvadrat och hur långa/breda remsorna ska vara. Samt att se till så att varje kvadrat inte är den andra lik.

Referens

Karlsson, Tarja (2014) Bild, konst och medier för yngre barn, Studentlitteratur AB: Lund

Piet Mondrian konstverk (https://www.google.com/culturalinstitute/asset-viewer/composition-with-red-blue-and-yellow/xwERWaqDyIcZ9w?projectId=art-project)

(https://www.google.com/culturalinstitute/asset-viewer/tableau-yellow-black-blue-red-and-grey/GwHz_0nmyg4GGw?projectId=art-project)

(https://www.google.com/culturalinstitute/asset-viewer/composition-with-grid-1/LAGPv3gjBWZbiQ?projectId=art-project)

IMG_7479

Annons

2 reaktioner till “BOM Bild – 4B Skapa utifrån konst

 1. Du har gjort en tydlig lektionsplanering med bra och genomförbart innehåll.

  Du har bra tankar kring de konkreta målen. I praktiken med eleverna skulle du vara hjälpt av att formulera dina konkreta mål än mer konkret och specifikt så att de blir tydliga för eleverna.
  De konkretiserade målen behöver sedan hänga ihop med bedömningen. Vissa av målen finns inte med under tillämpning, t ex ”olika materialens formbarhet”. Hur ska eleverna visa att de kan det? För varje konkret mål du väljer att formulera behöver du som lärare tänka igenom 1) hur de ska kunna konkretiseras för eleverna och 2) hur du ska kunna se att eleverna når målen (tillämpningen). Om du inser att det inte kommer att kunna gå att se alla de saker du valt ut så är det bättre att skära ner på antal konkreta mål och välja färre att fokusera på i denna uppgift. Sedan kommer alltid eleverna att lära sig mer än det som är fokusmålen, det är bara en bonus. Utmana dig själv med att få de konkreta målen och bedömning/tillämpning att helt hänga ihop. Ändra i ditt inlägg och skicka ett mail till mig så tittar jag på det.

  Vilka otroligt fina bilder det blev! Kul att bilderna blev så olika trots att uppgiften var ganska styrd.

  Gilla

 2. Bra, nu hänger det konkreta målet och bedömningen bättre ihop. Du hade gärna, i de konkreta målen, kunnat specificera vilka verktyg som eleven ska visa att hen kan använda. Detta för att ge eleven en god möjlighet att kunna nå målet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s