Okategoriserade

Manus och ”stödord” inför moment

Tänkte att jag kunde dela med mig utav mina stödord (information), som jag pluggade in inför min presentation om riddare för barnen i årskurs 3.

 

Riddare

Inledningsfråga: Är det någon som vet vad en riddare är för något?

Goda och onda. Fattiga och rika. Finaste sortens krigare. På medeltiden i Europa. 1000 år sedan. Det fanns olika sorters riddare.

 

Olika riddarsällskap: Tempelriddare, Johanniterriddare och korsriddare.

Korsriddare – andliga riddare som deltog i medeltidens korståg efter att ha svurit en helig ed på att befria Jerusalem, den heliga staden. Slogs åt kyrkan.

Någon som vet hur man känner igen en korsriddare?

Kors på skölden eller på sin rustning. Senare började de ha det också på olika sorters plagg (röda kors)

 

De första riddarna – Den mest berömde, Roland (Orlando på italienska) Det finns jätte många sagor om honom där han har gjorts till en nästan oövervinnelig krigare, som med sitt svärd Durendal besegrar de alla prövningar. I historierna kunde han ha flera svärd och spjut i sig utan att dö. Han hade ett horn också som han kunde kalla på hjälp med, men han gjorde aldrig det, någonsin. Han är nästan en superhjälte.

 

Sen har vi en annan riddare

Richard Lejonhjärta. Ni känner säkert igen hans efternamn, från astrid lindgren va, bröderna lejonhjärta? Det var faktiskt ifrån Richard som Jonathan och skorpan fick sitt efternamn. Richard Lejonhjärta är faktiskt med i många historier, såsom robin hood också. Som ni kanske sett.

– Största krigarkungen i Englandshistoria. Hans namn Lejonhjärta stod för mod. Han var modigoch en riddare som inte skonade någon alls. Han levde mer som en riddare än en kung. När han regerade som kung (1189-1199) var han bara i England i sex månader för han var i andra länder och krigade.

 

Hur blev man riddare?

Man var tvungen att vara man, kvinnor kunde inte bli riddare. Riddaren var oftast ifrån en adlig släkt eftersom att rustningen var dyr.

*LÄS STYCKERNA “Lång utbildning”, “Page” och “Väpnare” t.o.m “olika tekniker vid strid*

Vad tror ni man var tvungen att kunna som riddare?

träna: brottning, bågskytte, kamp med svärd och sköld, att slåss med stav, ridning med en hand.

 

När en väpnare bli riddare, så kallas det att han blir “dubbad till riddare”. Någon som vet hur man gör då? Kan du visa?

“Vigila”, en natt av bön, badar och klär sig i riddardräkt. Dubbning, utav en annan riddare. Väpnaren knäböjer. Riddaren drar sitt svärd och slår försiktigt väpnaren på ena eller båda axlarna. Väpnaren får en fredskyss på varje kind och är sedan riddare. Den nya riddaren får sitt svärd.

 

Riddarna slutade att finnas i slutet utav 1400-talet –

Varför tror ni att det inte finns riddare idag?

Ändrades sätt att strida. Eldvapen (Kanoner och pistoler) Inte längre slåss på nära håll. Riddarna dog därför ut. MEN! Man kan fortfarande i storbrittanien bli riddare, om man har gjort något superduper bra. Men det är bara äran man får, och inte ett svärd.

 

Nu skulle jag vilja att ni skriver en liten berättelse om riddare, och så kan ni rita en bild till sen när ni är färdiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s