Okategoriserade

”Grattis, du har klarat första klass!”

stjärna_duharklaratförstaklassDet börjar närma sig skolavslutning. Eleverna är spända och på väggen har det satts upp ballonger med siffror på som räknar ner till sommarlovet. Alla arbeten börjar bli färdiga och snart är det dags att städa ut bänkar och lådor för att få ta med sig hem. Lärarna börjar fundera på vad man ska ge eleverna i avslutningspresent. Det här året får lärarna inga pengar av skolan till sådana presenter, men eleverna har ju kämpat så. Det är självklart att de ska få något. Eller är det?

Dagens inlägg blir lite annorlunda. Jag tänkte ta upp ämnet avslutningspresenter. Som jag skrev i inledningen så börjar det dra ihop sig till sommarlov och trots att jag än så länge är en student så har jag funderat mycket på just det här ämnet, och hur jag tänker göra när jag blir lärare för en klass. Ämnet är mycket omtalat i många lärare-facebook-grupper och det finns två uppdelade åsikter. En sida som tycker att man inte borde ge eleverna presenter (om inte skolan betalar), och en annan sida som anser att man borde ge iallafall. Jag är väl utav den åsikten att jag kommer att ge mina elever avslutningspresenter, oavsett om pengarna kommer ifrån skolan eller min egen ficka. Anledningen till det är väl att jag alltid gett egengjorda presenter till vänner och familj när de behöver uppskattning, och för att jag själv alltid fått en avslutningspresent i skolan. Mina lärare har alltid gett oss elever någonting, för en liten peng, för att uppmuntra och för att vi ska komma ihåg dem.

Jag tänker att jag antingen ska ge dem någonting litet, eller att de får vara med och göra sina avslutningspresenter.

 

Jag har också funderat på ordvalet man ska använda när man ger sådana presenter. I en grupp så lyfte en lärare upp att man kanske inte ska säga, som rubriken lyder, att: “Grattis, du har klarat första klass!”, just för att ordet Grattis indikerar på att eleverna vunnit sig kunskapen, vilket de inte har gjort. Eleverna har kämpat sig till kunskapen. Man kan då istället använda ord som: Bra jobbat!”. Det tyckte jag var en bra tanke, som jag ska bära med mig.

I ett annat inlägg tänkte jag ta upp på några enkla presenter som man kan göra till sina elever.

 

Vad väcker inlägget för tankar? Ger du alltid avslutningspresenter till dina elever?

 

Annons

4 reaktioner till “”Grattis, du har klarat första klass!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s