Okategoriserade

Lektionsinspiration Allemansrätten

allemansratten.png

Hej! Läste ett inlägg i fb-gruppen Årskurs 1-3 tips och idéer som sökte tips på arbetsmaterial om allemansrätten med inriktning so/no till årskurs 1 och det kom upp många intressanta tips som jag nu tänkte summera, så att jag själv när jag står där och inte vet vad jag ska göra, kan ta del av. En del saker har jag även lagt dit själv, som kanske skulle kunna fungera.


Allemansråttan
Är ett arbetsmaterial utav organisationen Håll Sverige Rent. En historia om en råtta som har bra koll på allemansrätten, som lär två flickor hur man ska bete sig i naturen. Med tillhörande diskussionsfrågor


Teater med fingerdockor
Göra en teater medhjälp utav en skog gjort av papper. Bygga upp en sjö, träd, bär,brasa etc och sedan göra en teater med fingerdockor. När eleverna tycker att figurerna gör fel får de räcka upp handen och säga STOPP! och sedan berätta hur man istället ska göra.


Miniteater 
Samma kan även göras med eleverna som skådespelare, man ger ett par elev i uppdrag att få ”extrajobb” och presenterar materialet innan för dem så att de tillsammans med läraren kan öva på mini teatern. Övriga elever får sedan vid ett senare tillfälle säga STOPP när de gör någonting konstigt och berätta vad de ska göra istället. Detta kan även framföras av flera pedagoger och vara en början på ett projektarbete i flera klasser.


Teater baserade på bilder
Eleverna får göra en teater med hjälp utav en bild som de fått i respektive grupp, och gestalta budskapet/reglerna. (Material: lektion.se)


Barr och pinne räddar världen
En niominuters film om allemansrätten med lärarhandlening från URskola.se. I filmen får man följa personerna Barr och Pinne som ska rädda hela världen i från skräp och just i allemanrätts-avsnittet ska de lära folk att bete sig rätt i naturen. Eleverna får även förklarat för sig vad allemansrätten är och vad man får och inte får göra.
Tillhörande frågor och aktiviteter såsom: bygga en koja i naturen och tänk på allemansrätten, samla naturmaterial som man får ta med hem från skogen och göra naturtavlor.


Rita 
Barnen får rita en bild på någonting som man får göra i naturen och en bild på någonting som man inte får göra i naturen.


Memory 
Bilder på saker som man får och inte får göra i naturen. Samtidigt som eleverna spelar får de förklara vad som händer på bilderna och om man får eller inte får göra detta i naturen.


Har du ett annat tips om arbetsmaterial till ämnet allemansrätten? Dela gärna med dig!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s