Årskurs 1 · Årskurs 2 · Årskurs 3 · Naturkunskap

Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 1

Naturrutan är en del i temaarbetet ”Året runt i naturen”, som vi gör i Biologikursen under termin 5 på grundlärarprogrammet. Meningen med naturrutan är att vi ska ”träna vår förmåga att upptäcka, iaktta, tolka och förklara företeelser i naturen. Andra mål är att använda naturen som experimentrum och få grundläggande insikt om variationen i naturen.”.
Genom att studera en plats över en längre tid får vi upptäcka variationen i naturen. Under de olika årstider finns det olika faktorer som påverkar/förändrar platsen (t.ex. ljus, temperatur, vattentillgång) och därav förutsättningarna för de organismer som lever där. Vi ska under kursen studera hur 2 platser med olika förutsättningar förändras över tid.

Uppgiften går att använda i de lägre årskurserna tillsammans med eleverna, för att se hur naturen förändras under årets gång.

Mitt naturruta-projekt

Jag har valt att placera mina rutor centralt i Uppsala, men den ena är placerad i en stadspark med begränsat solljus och den andra vid en skogsdunge med mycket sol.

Naturruta 1 

Naturruta 1 som jag har valt, är placerad bakom Uppsalas centralstation i en stadspark som kallas för Frodeparken. I den här naturrutan kommer det tyvärr vara mycket mänsklig aktivitet som spelar roll på hur skeenden i rutan kommer att utvecklas, men platsen valdes då det brukar vara en plats där naturen förändras mycket ”av sig självt” ändå.
Naturrutan är som sagt belägen i en stadspark med mycket begränsat solljus, då (just nu) bara en liten strimma solljus lyckas smita emellan husen som står ivägen. Det här ljuset träffar dock inte min naturruta i dagsläget.
I naturrutan finns fyra stycken träd och marken är både täckt av löv, lera och mycket kort, färglöst gräs. Marken verkar vara delvis fuktig och delvis torr.

Naturruta 2

Naturruta 2 ligger i en skogsdunge som är placerad vid sidan om Migrationsverket och Erikshjälpen, den ligger även nära en tentamenssal. Här ligger många träd, men området där jag har valt är det område som är mest utåt vägen. Denna naturruta får vara mer orörd, än den första och här växer mycket högt gräs. Det finns olika sorters träd och marken här verkar mer torr då den får ligga i solljus. Här återfinns också många kottar. Och eftersom att det här är en mer skog än den första så förväntar jag mig att jag ska få se mycket olika kryp i framtiden!

Det ska bli mycket intressant att följa rutornas utveckling när det börjar närma sig vår och sommar!

Annons

6 reaktioner till “Året runt i naturen: Naturruta. Inlägg 1

  1. Hej Lii!
    Bra att du är igång. Spännande med så olika ytor. Precis som du skriver så finns det en viss risk att det är väl mycket folk som springer i ruta ett. Du verkar dock ha lite erfarenhet av den: ”av sig självt” ändå. Ska bli kul att följa.

    hälsningar

    Ronny

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s